Drag Queenek és gyerekkönyvek
Közel sem polkorrekt beszámoló a The hips on the drag queen go swish swish swish c. könyvről

A minap youtubeon szörfözvén rátévedtem a Hír Tv Troll című műsorára, és az élmény leírhatatlan.  Konkrétan nem értettem, mi történik. Ott ült öt ember, s miután sikerült tárgyiasítaniuk a társaság egyetlen női résztvevőjét, papírból kivágott politikusfejeket ragasztgattak random tárgyakra, szellemes(nek szánt) fricskákat szórtak az ellenzéki politikusokra, néha felröhögtek. Látszólag ad hoc jelleggel, improvizálva próbálták kitölteni a műsoridőt, egyszerre beszéltek, mintha óvodások délutáni foglalkozását néznénk. Az meg köztudottan nem egy épületes tevékenység. 

44781697_uy630_sr1200_630.jpg

Hasonló érzés kerített hatalmába, amikor kíváncsiságból megnéztem a rettegett The hips on the drag queen go swish swish swish c. gyerekeknek, s családjuknak készült kiadványt. Merő egy káosz az egész; habár érzékeltem a látottakat és elhangzottakat, értelmezhetetlen volt a kontextus, a képzet nem találkozott a racionalitással. Mintha téren és időn kívül lennénk. ebből kifolyólag történetről sem lehet beszélni, mert nincs, sőt. Inverz.

Drag queenek végigsasszéznak az utcákon, amik ettől színesek lesznek, miközben felsorolják, hogy mit csinálnak a különböző testrészeikkel. Ez így leírva nem hangzik kevésbé perverznek, mint ahogy az Origó néven futtatott hírportál beszámol róla. Megnyugtatásul közlöm az ijedtében gyerekvédelmet tárcsázó olvasónak, nem azokkal a bizonyos szerveikkel ténykednek. A Fejem-vállam-térdem-bokám, angolhonból importált mondóka jellegét magára öltő rigmusok zengenek a nőnek öltözött férfiak csípőjéről, cipőjéről, hajáról, ujjairól, ékszereiről, táncáról, zömében hangutánzó szavakkal kifejezésre juttatva, milyen hangot adnak ki mozgás közben. Ez még mindig bizarr.

81fn5ilecol.jpg

A mondóka vibráló, tarka illusztrációkon keresztül elevenedik meg, a giccs és szürrealitás határát súrolva. Baltával formázott arcú démonok menetelése, szinte már életre kelnek, majd lejönnek a könyv lapjairól, magukkal rántanak az alvilágba, sátáni kacajokat hallatva. Viccet félretéve némelyik figura valóban meglehetősen groteszkre sikeredett - gondolok itt a kék wookie-szerűségre, a felsőablakból kihajoló türkiz rókára, vagy akár a lilabőrűre. Bohó ifjú koromban valami hasonló elevenedett meg lelki szemeim előtt, amikor az LSD okozta tripet kíséreltem meg vizualizálni. (Lehetséges, hogy valójában a drogfüggő szerző segélykiáltásáról van szó?)  

Berki Krisztiánhoz hasonlóan eme figurák is tökéletesen alkalmasok gyerekek ijesztgetésére, legalábbis ha magamból indulok ki. Óvodásként biztosan a frász jött volna rám a Magyar Népmesék ördögét idéző szakállas „nőtől”.

Meg kell hagyni viszont, hogy mindezek ellenére a színkavalkád a lapokon tartja az ember tekintetét, igénytelen munkáról tehát távolról sincsen szó, annál jóval részletesebben kidolgozottak a grafikák. Olga de Dios illusztrátor elismert művész, számos gyerekkönyv elkészítésében működött közre; egyedi, art brut stílusú grafikáival, számos mesét keltett életre. Ő is végezte a munka oroszlánrészét.

81_ufwvyi6l.jpg

Mondanivalót, tanulságot nem szolgáltat a „mű”, merthogy a „drag queenek megszínesítik a világot” állítás még alibiként is harmatgyenge indokot szolgáltat egy könyv megírására. A szerző, Lil Miss Hot Mess néven futó transzvesztita előadóművész nyilatkozata szerint azért ragadott tollat, mert a Drag Queen Story Hour (amikor drag queenek meséket olvasnak fel gyerekeknek könyvtárakban) „varázsát” a gyerekek otthonaiba is el akarta juttatni. A kérdés már csak az, hogy ez a gyerekek vagy felolvasók érdekeit szolgálja-e?

81oyndlupkl.jpg

A mese funkciója szimbólumrendszereken keresztül általános igazságokat, a világ működéséről tanítani a gyerekeknek, segíteni nekik feldolgozni a traumáikat, nehézségeiket. Ebből a megközelítésből logikus lehet drag queenekről könyvet írni, végtére is részei a világunknak. Csakhogy ezzel együtt egy szubkultúrát (próbál) felhozni a fősodorba, ami okkal maradt az ellenkultúra keretei között. Ezt azonban mesterségesen  nem lehet előidézni, mert természetes folyamatokról van szó, s olyan extremitást természetében magán hordó szubkultúra esetén különösen nem, mint a drag. Mindenekelőtt hagyni kell megismerni a közösség sajátos szabályrendszerét, dinamikáját, a nagyérdeműnek, hogy egyáltalán tudják, mit miért látnak. Ezt minduntalan elmulasztják, emiatt használhatják a trollkurzus gyalogjai pallosként kultúrharcos hevületükben. Jelen cikkünk tárgyát képző irománynál is ez a helyzet, ugyanis még csak definíciót sem adott. Vagy a dekadens nyugaton már minden gyerek tisztában van ezzel a jelenséggel?

hips_spread2_fingerssnap.jpg

Igaza van-e a hercegnőnek öltöző kisfiúk tömegeit vizionáló vészmadaraknak? Részben. Sok esetben a női ruha csak eszköze az előadásnak, nem pedig a célja, és egy visszafogottabban felöltözött nőimitátor produkciója szórakoztató lehet számukra, tanulhatnak öniróniát, elfogadást. Betekintést nyerhetnek a világ egyik érdekes szegmensébe, szélesedhet a látókörük. Ugyanakkor veszélyes túlságosan szélesre tárni azt a bizonyos szemellenzőt. Nem a gyerekek pszichoszexuális fejlettségi szintjének való a nemiségüket ily módon kifejező emberek (mert ne feledkezzünk meg a drag kingekről se) előadása, sokszor kifejezetten riasztó élmény lehet a találkozás. Az extremitást alaptermészetében magán viselő kulturális jelenség megértéséhez meglátásom szerint szükséges egy bizonyos érettségi szint. Bár a világirodalom és dráma számára nem ismeretlen az ellenkező nem ruháinak viselése, ez a szubkultúra kifejezetten a nemiségről, individualizmusról szól. Nem kellene úgy tenni, mintha ez az ő érdeküket szolgálná, mert ehet, hogy egy felnőtt transzvesztita aktivista szempontjából előnyös, ha gyerekkorúak ilyenekkel találkoznak, de a gyerekeknek abban az életszakaszban más szükségleteik vannak, árthat nekik egy ilyen élmény. Utóbbival azonban ez a könyv nem fenyeget. Maximum az esztétikai érzékük szenvedhet csorbát, mely könnyedén korrigálható.

princess-victoria-and-princess-estelle-watched-after-dark-performance-2.jpg

                      Viktória svéd koronahercegnő lányával, Esztellával, a svéd trón várományosával egy előadás után                               

 Ha valaki kívácsi a teljes műre, az alábbi videóban meghallgathatja, ahogy eléneklik:

A bejegyzés trackback címe:

https://nemvagyokeloiteletescsakintuitiv.blog.hu/api/trackback/id/tr4616716786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nem vagyok előítéletes, csak intuitív!

Élménybeszámolók, film és könyvkritikák, túraleírások; társadalmi, gazdasági, történeti és kulturális tematikájú cikkek, s egyéb randomságok gyűjtőhelye. Szókimondó, bevállalós, szertelen. Polkorrektséggel nem vádolható.

Friss topikok

Címkék

alkotói válság (1) állam (1) animáció (1) bál (1) bálterem (1) bécsikeringő (1) biblia (1) bíboros (1) boszorkány (1) búcsúcédula (1) bűnös élvezet (2) dinaszia (1) drágulás (1) drag queen (1) egyenlőség (1) egyházak (1) elavult (1) ellenállás (1) építészet (1) építkezés (1) építmény (1) épület (1) érzékenyítés (1) étel (1) Európa (1) európa (1) fantasy (1) felolvasás (1) feminista (1) feminizmus (3) férfi (1) feszültség (1) film (4) forraltbor (1) Game of Thrones (1) gazdaság (4) giccs (2) globalizáció (2) gyerek (1) habcsók (2) háború (1) hagyomány (4) hajlakk (1) Halloween (1) Halottak Napja (1) harc (1) harry potter (1) herceg (1) hercegnő (1) hiedelem (1) House of the dragon (1) identitás (1) identitásharc (1) ideológia (3) individualizmus (1) információ (1) internet (1) invázió (1) ital (1) jelmez (1) kegy (1) kelet (1) kereszténység (1) keringő (1) kiállítás (1) kiégés (1) kiközösítés (1) király (1) királynő (1) kollektivizmus (1) könyv (2) könyvtár (1) kormány (1) közélet (3) kritika (1) Kultúra (6) kultúrharc (2) lakhatási válság (1) lakópark (1) lakótelep (1) lélek (2) lmbtq (3) LMBTQA+ (2) magas (1) magas lány (1) magas lány gondok (1) magas nő (1) magazin (1) Magyar (2) Magyarország (1) média (1) médiatér (1) médiatudomány (1) megemlékezés (1) megújhodás (2) meztelenség (1) Mindenszentek (1) monarchia (1) mozgalom (1) munka (1) művészet (1) múzeum (1) nacionalizmus (1) nemiség (1) nemzet (1) nemzetállam (1) nemzeti ünnep (1) néplélek (1) népszokás (1) nihilizmus (1) (1) nyugat (1) ország (1) panel (1) pap (1) pápa (1) pénz (2) píszí (1) playboy (1) pók (1) politika (3) polkorrekt (1) progresszív (1) protokoll (1) próza (1) psziché (1) Puzsér-szindróma (1) Puzsér Róbert (1) Rajzfilm (1) rasszizmus (1) reformáció (1) rituálé (1) royal watcher (1) ruha (1) sárkány (1) Sárkányok Háza (1) sorozat (1) sportcsarnok (1) szakrális (1) szalag (1) szalagavató (1) szex (1) szexuális forradalom (1) szociális (1) tabu (1) tall girl (1) tall girl problems (1) tánc (1) tárlat (1) társadalom (10) társasház (1) töklámpás (1) Toldi (1) tornacsarnok (1) történelem (8) tradíció (4) transz (3) transznemű (1) transzvesztita (1) Trónok Harca (1) tudás (1) tűzijáték (1) ugar (1) Újjászületők (1) újság (1) újságíró (1) ukrajna (2) ünnep (1) uralkodó (1) vallás (1) vers (1) woke (1) zsúrnalisztika (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása