Töklámpás a magyar ugaron

halloween-turnips.jpg

Csillagánizs, fahéj és szegfűszeg illata lengi körbe a szobát, a tűzhelyen forraltbor rotyog, papírmacska, boszorkány és csillagok díszítik a falakat, vattahálón mászik a műanyag pók; az asztal meg van rakva boszorkányujjakkal, sírkő alakú kekszekkel, „múmiavirslivel”, meg egyéb kísérteties étkekkel, a sarokban pedig az elmaradhatatlan töklámpás pislákol. Fekete ruhákba öltözött, ijesztő ábrázatú vendégek érkeznek, vakolatnyi sminkkel, aminek épségére egészen az első felesükig nagy gonddal ügyelnek. Kirúg mindenki a hámból, maguk se tudják okát, de önfeledten ünnepelnek. Már éppen merülnénk el a globalizáció kultúraromboló fertőjében, szerencsénkre az internetes harcinyuggerek karöltve a fanyalgó entellektüelekkel itt vannak, és a hanyatló magyar kultúra megmentése érdekében forradalmárokat megszégyenítő elszántsággal árasztják el a facebookot posztjaikkal, üzenve: „MAGYARORSZÁGONMINDENSZENTEKVANNEMHALLOWEEN!” Hagyománytisztelet, hazafiasság.

halloween-snack-dinner-scaled.jpg

Eredeti formájában a Halloween közel sem az a vidám mulatság volt, sokkal inkább egy okkult szertartásra emlékeztetett. Szerves részét képzi az ír és skót folklórnak, így a Brit-szigeteken való megünneplése egészen más tartalommal bír, mint akárhol máshol. Kelta-pogány eredete széles körben ismert, leginkább a samhaim (kelta újév) ünnepét rendelik hozzá, emellett római illetőleg keresztény hatások is érték az, de még germán elemeket is felfedezhetünk benne – ilyen például a tökfaragás. Tudta-e a kedves olvasó, hogy eredetileg nem tököt, hanem karórépát faragtak, mert a legenda szerint a pokol és menny közé szorult furfangos kovács fényt kért, parazsat kapott, amit belerakott egy faragott gumóba? Amikor először megláttam egy képet egy ilyen faragott karórépáról, azt hittem menten kiugrik belőlem a lélek. Aztán öltözhetett volna mindenki halottnak, hogy ne ragadjam őket magammal.

375px-traditional_irish_halloween_jack-o_-lantern.jpgEredeti Jack O'lanntern - karórépából

this-is-halloween.png

A fentiek ismeretében az ír/skót/walesi patriótáknak is ki kéne egyenesíteni virtuális kaszáikat, átkokat szórva kifüstölni az idegen elemeket ünnepükből. Ugyanígy a keresztényeknek a pogány „fertőt” kéne üldözni. Valahogy mégsem így tesznek. (Habár matematikailag bizonyosan vannak ezirányú megmozdulások.) Az igazság az, hogy minden folyamatos változásban van, ennek ellenállni, körmünkszakadtáig ragaszkodni a múlthoz rettenetesen egészségtelen lelkiállapotra vall. Statikus állapot jön létre ezáltal, egy zárvány, mementóként szolgálva az elvesztett időkről.

Élő hagyományból egy mesterségesen fenntartott mechanikus test lesz, mely felgyorsítja a kultúra elhalását.

Vérben forgó szemekkel eretnekséget kiáltó „hagyományőrzők” oroszlánrészének valószínűleg nem sok tudomása lehet a Mindenszentek (November1.) és Halottak napja (November 2.) történetéről. Például, hogy eredetileg pünkösd után ünnepelték (ortodoxok mai napig ekkor tartják), csak a hetedik században tették át egy kelta ünnep – úgy-úgy, Halloween – időpontjára; hogy eredetileg csak keresztény vértanúkról emlékeztek meg, s csak később terjesztették ezt ki minden üdvözült lélekre. Halottak napján a tisztítótűzben égő, üdvösséget azonban el nem ért lelkek szabadulásáért imádkoznak. Természetesen számos népszokás és hiedelem tartozik eme jeles napokhoz. Gyertyát azért gyújtanak a sírokon, hogy a kiszabadult lelkek visszatalálhassanak az alvilágba, s ne háborgassák az élőket; a sírokat pedig azért teszik rendbe, helyeznek koszorúkat, friss krizantémokat a kövekre, hogy a holtak el se akarják hagyni lakhelyüket. A több ezernyi mécses meleg fényétől pislákoló temetők megmutatják a hit és közösség erejét, már szinte látjuk a lelkeket, ahogy feljönnek az élők közé, mégis megnyugtató hangulat uralkodik.

20161101090704.jpg

b_dji-kalaszitemeto-pnt01.jpg

Ennek tudatában nem is különbözik a mindenszentek/halottak napja eszmeiségében oly nagymértékben a halloweentól, hogy kultúrarombolást kiáltsunk, ha egyik-másik elemei megjelennek. Hiedelem és normarendszer függvénye, de a holtakkal kapcsolatos ünnepek alapvetően hasonló mechanizmuson alapulnak: a halállal való szembenézésen. Már csak ennek fényében is megmosolyogtató az a vehemencia, amellyel egyesek a tökfaragást, és halloween tematikájú bulikat támadják. Jellemző erre a diskurzusra, hogy szinte minden felelősséget rátestálnak a fiatalokra ( mindenkire aki arra vetemedik, hogy tököt faragjon, vagy egy ilyen bulira elmenjen), s véletlenül sem a sütőtök és pók alakú gumicukrot, trick or treat-hez szükséges vödröket, a médiából ránk ömlő mintákat, burkolt propagandát – miszerint szerves része a hazai kultúrának a halloween - valamint a plázák dekorációját hibáztatják.

az-igazi-halloween-nemetorszagban-halloweenkor_hu-10.jpg

Azonban ebben a képletben van még egy fontos komponens, mely kifejezettem a hazai viszonyok sajátja. Minden nemzetnek szükséglete az ünneplés, az öröm megélése, melyet egészen az indivídumig le lehet vezetni. Magyarországon Augusztus 20.-át leszámítva ilyen nemzeti/vallási ünnep nincs. Nemzeti ünnepeink mindegyike egy megemlékezés valamely kudarcos történelmi eseményről, kesergés a múlton – nem mintha nem lenne mire büszkének lennünk, hisz 1000 éve itt vagyunk, a történelem legalább ennyiszer mondta ki felettünk a halálos ítéletet, mégis itt vagyunk. Lengyelország – ami száz évre úgy, ahogy van megszűnt létezni – is jóval több vidám ünnepet tart, mint mi, ami kudarcorientáltságunk egyik bizonyítéka. Viszont meg kell feledkezni néha a valóságról, kiadni a feszültséget, ráadásul októberben két igen szomorú nemzeti emléknapunk is van, hogy téli depressziónk már ősszel elkezdődjön. Halottak napjához kötődő népszokásunk nincs emléke feledé homályába merült, ami táptalaja az idegen kulturális elemeknek, a Halloween meg lassan gyökeret ereszteni látszik; immunrendszer híján szét is fog terjedni.

hortobagynagy9.jpg

Valójában nem a kultúraromboló hatása miatt rémisztő e globalizációs importünnep, hanem indikátorszerepe, jelesül a magyar kultúra és társadalom gyengeségének bizonyítéka. Ennek visszafordítását honfitársaink számonkérése, megkérdőjelezhetetlen(nek hitt) kinyilatkoztatások tétele nem segíti. Éppen ellenkezőleg, csak ráerősít az amúgy is gyors folyamatra, és növeli a társadalmi feszültséget. Alapvetően semmi kivetnivaló nincs azon, ha valaki Halloween (újabban megjelent a Día de Muertos is a kánonban) tematikájú bulit tart, mert lehet, hogy új magyar hagyomány fog szárba szökkenni. Amellett sem szabad elmenni, hogy egy ilyen esemény megtartása nem zárja ki a halottakról való megemlékezést. Ha valaki a magyar kultúra erodálódásától tart, igazán a folklór feltámasztásával, népszokások megismeréséve, világra való nyitottsággal terelheti a változást pozitív irányba. Az elfojtás és ellenállás csak további ellenállást szül, gúzsba köt minden olyan energiát, ami előre vinné a dolgokat. Ez rombolja a nemzetet, nem egy sütőtökös pite.  

18-181104_halloween-desktop-wallpaper-for-mac-src-halloween-halloween.jpg

Források: Múlt-kor.hu
                24.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://nemvagyokeloiteletescsakintuitiv.blog.hu/api/trackback/id/tr2016740010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nem vagyok előítéletes, csak intuitív!

Élménybeszámolók, film és könyvkritikák, túraleírások; társadalmi, gazdasági, történeti és kulturális tematikájú cikkek, s egyéb randomságok gyűjtőhelye. Szókimondó, bevállalós, szertelen. Polkorrektséggel nem vádolható.

Friss topikok

Címkék

alkotói válság (1) állam (1) animáció (1) bál (1) bálterem (1) bécsikeringő (1) biblia (1) bíboros (1) boszorkány (1) búcsúcédula (1) bűnös élvezet (2) dinaszia (1) drágulás (1) drag queen (1) egyenlőség (1) egyházak (1) elavult (1) ellenállás (1) építészet (1) építkezés (1) építmény (1) épület (1) érzékenyítés (1) étel (1) európa (1) Európa (1) fantasy (1) felolvasás (1) feminista (1) feminizmus (3) férfi (1) feszültség (1) film (4) forraltbor (1) Game of Thrones (1) gazdaság (4) giccs (2) globalizáció (2) gyerek (1) habcsók (2) háború (1) hagyomány (4) hajlakk (1) Halloween (1) Halottak Napja (1) harc (1) harry potter (1) herceg (1) hercegnő (1) hiedelem (1) House of the dragon (1) identitás (1) identitásharc (1) ideológia (3) individualizmus (1) információ (1) internet (1) invázió (1) ital (1) jelmez (1) kegy (1) kelet (1) kereszténység (1) keringő (1) kiállítás (1) kiégés (1) kiközösítés (1) király (1) királynő (1) kollektivizmus (1) könyv (2) könyvtár (1) kormány (1) közélet (3) kritika (1) Kultúra (6) kultúrharc (2) lakhatási válság (1) lakópark (1) lakótelep (1) lélek (2) lmbtq (3) LMBTQA+ (2) magas (1) magas lány (1) magas lány gondok (1) magas nő (1) magazin (1) Magyar (2) Magyarország (1) média (1) médiatér (1) médiatudomány (1) megemlékezés (1) megújhodás (2) meztelenség (1) Mindenszentek (1) monarchia (1) mozgalom (1) munka (1) művészet (1) múzeum (1) nacionalizmus (1) nemiség (1) nemzet (1) nemzetállam (1) nemzeti ünnep (1) néplélek (1) népszokás (1) nihilizmus (1) (1) nyugat (1) ország (1) panel (1) pap (1) pápa (1) pénz (2) píszí (1) playboy (1) pók (1) politika (3) polkorrekt (1) progresszív (1) protokoll (1) próza (1) psziché (1) Puzsér-szindróma (1) Puzsér Róbert (1) Rajzfilm (1) rasszizmus (1) reformáció (1) rituálé (1) royal watcher (1) ruha (1) sárkány (1) Sárkányok Háza (1) sorozat (1) sportcsarnok (1) szakrális (1) szalag (1) szalagavató (1) szex (1) szexuális forradalom (1) szociális (1) tabu (1) tall girl (1) tall girl problems (1) tánc (1) tárlat (1) társadalom (10) társasház (1) töklámpás (1) Toldi (1) tornacsarnok (1) történelem (8) tradíció (4) transz (3) transznemű (1) transzvesztita (1) Trónok Harca (1) tudás (1) tűzijáték (1) ugar (1) Újjászületők (1) újság (1) újságíró (1) ukrajna (2) ünnep (1) uralkodó (1) vallás (1) vers (1) woke (1) zsúrnalisztika (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása