Panelprolik és lakóparkarisztokraták
Hogyan lettek a lakóparkok a lakhatási válság szomorú mementói?

m_6037a49fb2b0d2_75500086.jpg

Néhány éve Svédországban jártamban, egy ingatlanközvetítő kirakata mellet vezetett utam, s jó szokásomhoz híven megnéztem egynéhány hirdetését, hogy látleletet vegyek Uppsala lakáskínálatáról.  Ama híres „bezzegország” kevéssé népszerű tulajdonsága - turisták körében legalábbis – annak meglehetős drágasága, így kaján kárörömmel szívemben már vizionáltam is a kigúvadó szemgolyók tömkelegét, ahogy a nem túl izmos magyar fizetéshez szokott emberek sokkolódnak a svéd áraktól. Lényegében igazam is lett. Valakinek kigúvadt a szeme. Történetesen az enyém. Természetesen nem állítom, hogy a svéd ingatlanárak ugyanazon a szinten állnak, mint a magyarországiak, de mindenképp figyelemreméltó, hogy nincsenek nagyságrendbeli különbségek, óceán helyett csak egy megtermettebb bányató választja el a kettőt egymástól. (Utóbbi meg körüljárható ugye.)  A lakhatási válság Magyarországon riasztó méreteket ölt, melynek pöffeszkedő jelképe a lakópark.

Sokak bizonyára a lakótelep újbeszél jelölésmódját vélik felfedezni a lakópark szóösszetételben, amiben nem is téved nagyot a kedves olvasó, mindösszesen egy kerítés választja el a kettőt egymástól. Viszont az igen lényeges eltérést jelent. Míg a lakótelepek lakhatási problémák megoldására rendeltettek – így például iskolák, orvosi rendelők, boltok, játszóterek s egyéb szolgáltatások is részüket képezték, önálló városrészt alkotva -, addig a lakóparkok színtisztán a profit érdekében épülnek, ami talán predesztinálja is későbbi sorsukat. (Szótári meghatározásuk szerint előbbi azonos stílusban, azonos helyen konstruált épületek összessége; utóbbi kerítéssel/fallal körülvett, ellenőrzött bejárattal rendelkező lakóközösség. A fogalmak tisztázásával immár remélhetőleg senki sem fogja „lelakóparkozni” a lakótelepeket, és verza.)

dagaly.jpg

Nyilvánvalóan több komponensű e gazdasági anomália, így például a főbérlő, a lakatlanul kongó komplett társasházak, mamahotelben tengődő remények nélküli fiatalok is jó esélyekkel indulnak e mérsékelten megtisztelő címért, mégis az építészet farzsebéből előrántott – csakis miután a lelkes tervező elbuszozott Újpalotáról Angyalföldre –, ízlésesnek csak igen erős eufemizmussal élve nevezhető „építőanyagtemetők” méltók a feladatra. Egyesítenek mindent, ami oda vezetett, hogy ma már a lakások zöme egymilliós négyzetméterárral kezdődik, de akár a „G*ci drága albérletek – avagy a legpofátlanabb ingatlanhirdetések” Facebook oldal létrejötte is idehozható példának. (Aki meg elkezdi nekem a kommentszekcióban ecsetelni, hogy vidéken lehet olcsón házat venni, kinyomtatom, lenyomozom az illető IP címét, majd egy varázslatos éjszakán hirtelen azon kapja magát, hogy Habanero szósszal meglocsolva falatozza. Az, hogy Lucernalápócon – fiktív falunév, ne keress rá – lehet pármillióért is házat venni, nem cáfolja a lakhatási válságot, mert ahol ennyire olcsó az ingatlan, ott közmunka a legfényesebb karrierkilátás.)

Alapprobléma, hogy kishazánk szerencsétlen történelmi alakulása miatt szinte kivétel nélkül mindenki ingatlanba fekteti a vagyonát. Nem hibáztatom őket, hisz ha valaki úgy szocializálódik, hogy néhány évtizedenként megjelenik egy új rezsim/kitör a háború/forradalom alakul/Kósa Lajos megszólal, és ennek folyományaként minden ingóságot elvisz az új hatalom, biztosabb befektetés az ingatlan. Annak is csökkenhet az értéke, igaz, de jelentősen nagyot csak akkor zuhanhat, ha például kigyullad. Vasban és betonban érdemes tárolni a pénzünket. Ez olyannyira jellemző, hogy a szocializmusban sokan elváltak, hogy egy család egynél több ingatlannal rendelkezhessen.

E bizarr ingatlanfétishez az ötvenes-hatvanas évekre jellemző lakáshiány is hozzájárul, amit végül a panellakótelepek építése küszöböltetett ki.

Amikor a kivonuló szovjet katonákkal egyetemben a kommunizmus is visszavonult keleti szülőhelyére, nyugatról azonnal megérkezett a demokrácia, szabadság s piacgazdaság délibábos fantazmája. Kecsegtető szirénénekének a magyar társadalom meg nem tudott ellenállni, így csakhamar szirtnek ütközött. Szabályozó tényezők hiányában szocialista alapra húzták fel az attól gyökeresen eltérő kapitalista felépítményt, ami az elit egy szűk csoportján kívül senkinek sem kedvezett. A két gazdasági formula kényszeredett egybeolvasztása egymás negatív tulajdonságait pedig csak erősítette. A dekadens nyugat kulturális expanziója nem csak a Coca-colát, Halloweent, hanem a lakóparkokat is elhozta nekünk, az elit számára körbekerített élettér képében.

Az első lakóparkok még a kilencvenes években épültek, azóta is terjednek, mint penész a hűtőben felejtett fejes káposztán. A korra jellemző építészeti stílus eleve kizárta az ízléses végeredményt, de kevés kivételtől eltekintve azóta sem az elitizmus eme madárfészkei szöknek az ember eszébe, ha az építészet remekeit kívánja felsorolni.

Lenyűgöző az a kreatív fantáziálatlanság, amivel ezeket az objektumokat gyártják. Egyet láttál, láttad az összest; ember legyen a talpán aki különbséget bír tenni a kor-szerű, modernitást hajszoló formák és sziluettek között.

Látványterveken kétség kívül attraktívak – sőt, igazából csak ott mutatnak jól, de némelyik még ezen feladatában  is elvérzik – aztán elkezdődik az építkezés, paravánok mögé bábozódva formát ölt a koncepció, hogy aztán kicsomagolva szembesüljünk vele, hogy a mazsolás kalácsból kispórolták a mazsolát. Ami papíron egy minden igényt kielégítő, impozáns komplexum, az valójában egy silány alapanyagokból összehordott iparos munka. Akkor vajon miért ekkora sikk lakóparkban lakni, hogy minden sarkon újabb és újabb táblán kínálják a luxus életérzés eme kisstílű verzióját?

Erre szolgáljon tanulságul a következő történet: a Grey-goose vodka kilencvenes évek közepén történt megjelenésekor nem tulajdonosa elgondolásának megfelelően volt kelendő, így ügyes marketingfogások, magasabb üveg  tervezésének – mely megakadályozta, hogy alsóbb polcokon tárolják a bárokban -, valamint ára megháromszorozásának köszönhetően az újburzsuj hülyegyerekek közkedvelt itala lett. Alapvetően nem hibáztatom megalkotóját. Ráérzett a célközönség viselkedésmintáira, költési szokásaira, s tudását imígyen kihasználva tört az élre. Ugyanakkor a kevert akkor is kevert marad, ha elegáns üvegben szolgálják fel, négyezer forintos cédulával az oldalán.

A lakóparkok esetében is drágaságuk, és a körülöttük keltett hullámverés jelenti presztízsük egyetlen markerét.

Formatervezés ide, modern technika oda, a minimalizmus nem egyenlő az ürességgel. Egy fehér fal, néhány bőrrel bevont ülőgarnitúra, plafonról csüngő lámpák játékos kompozíciója, növények imitt-amott, fa és zománcolt fémfelületek, s voilá, maga a klisés elegancia. Az építőipar fast-fashion produktumai pénzesebb ügyfelek számára. Tartósságuk is ahhoz fogható.

Ha a kedves olvasó figyelmesen követte írásom tartalmát, könnyen hiheti, hogy bugyborékoló megvetéssel viseltetek a lakópark műfaja iránt. Bizonyára sokak feltételezik, hogy csak savanyú a szőlő, s fanyalgással vezetem le ebbéli frusztrációmat. Nem kenyerem az álszentség, így részint igazat adok nekik, ám nem fogtam volna e bejegyzés megírásába, ha az utóbbi évem tekintélyes hányadát nem a napfényes Ferencvárosban töltöm, szálláshelyem pedig nem egy lakóparkban lett volna. Azóta úgy érzem, bocsánatot kell kérnem a világ összes panelházától. Ugyan mindenhol épülnek új lakóparkok, de a kilencedik kerületben utcánként húznak fel egyet, néhol kettőt. A harminc éve rehabilitációs-övezetként számon tartott városrésznek megvan a maga sajátos hangulata, de a rossz közbiztonság, kosz, s elhanyagolt épületeinek tömkelege – melyekre elég csak ránézni, és leesik a vakolat – eleve nem tesznek túl jót a reputációjának. És ezt mintha csak még jobban hangsúlyozná a sok újépítésű nagyberuházás, melyek tíz-tizenöt év múlva ugyanolyan rozoga állapotban lesznek, mint 60 éves „kollégáik”.

savilkp.png

Kezdetben a középosztály kedvelt célpontjai voltak, viszonylag megfizethetők, szerkezeti és ízlésbeli hiányosságaik ellenére ideálisak családalapításra; zártságuknak köszönhetően meg a közbiztonság is jobbnak volt mondható bennük. Az infláció, építőanyag-drágulás, valamint a 2008-as válságot követő gazdasági fellendülés erős konjunktúrát hozott az építőiparnak, ami egyre feljebb tornázta az árakat, így eljutottunk napjainkig, amikor már a felső-középosztály, újburzsoázia váltja fel az alsóbb rétegeket.

unnamed_4.jpg

Az a nyomasztó aura, melyet eme műremeknek közel sem nevezhető szerkezetek árasztanak magukból, akkut szorongást eredményez, és bármelyik disztópikus film díszletének tökéletesen megfelelne. Személyes kedvencem az óceánjáróra hajazó hófehér komplexum a város szélén, ami már a látványterveken is csak ellenpéldaként szerepelhetne építészeti kurzusokon a BME-n. Másik szintén érdekes atmoszférájú blokk az éppen mellette található antarktiszi kutatóállomás, de van még skandináv munkásszálló, világvégeváró szektaközpont s falanszter. Flóra, fauna maximum gizgazokban, esetleg kisállat-kereskedésben mutatkozik.

1.jpg

Maguk a lakások meg... Nem nyilatkozhatok az összes nevében, hisz igen nagy a szórás a lakóparkok porondján, de a silány alapanyagok és konstrukciós hibák oda vezetnek, hogy egy cirka 15 éve átadott épület falai repednek, csatornaszag tör fel a szagelszívóból(!), lehallatszik, amikor valaki két emelettele feljebb.. kezet mos. Praktikumot nélkülöző elrendezés, szűk terek, rossz szellőzés.

Nem kizárólag enteriőrjük, puszta elhelyezkedésük is elgondolkodtatja a földhözragadt lelkeket, hogy mire gondolt a költő kivitelező, amikor úgy döntött, egy HÉV-vonal közvetlen szomszédságában fekvő telek lesz a legalkalmasabb építkezésre, valamint a vevő, hogy miért ad ki 60-80 milliót egy olyan lakásra, mely mellett szabályos időközönként elsüvít egy szerelvény. Ugyancsak érdekes a csupasz pusztaság közepére biggyeszteni egy lakótömböt, mindenfajta közlekedési összeköttetés hiányában, vagy akár egy ipartelep közelébe. Személyes kedvencem mégis a kültelki „parasztvárosok” jellegtelen tömegébe lakóparkot helyezni. Ennek pikírt példája az egyébiránt érdekes tervezésű szegedi „Cédrusliget”. Vagy az én készülékemben van a hiba, amiért úgy gondolom, hogy túlzás ennyi pénzt elkérni ily mértékben előnytelen elhelyezésű ingatlanokért? Lakóparki olvasóim cáfoljanak meg kommentben!

m_5f86a2721cdfb5_81906628.jpg

Tíz éve panelházban lakni lesajnált dolog volt, a „panelproli” terminus közkeletű jelölője volt a nagyrészt munkásosztály alkotta lakóközösségre utalva. Kétség nem fér hozzá, panelban ma sem az elit lakik, de azok az idők már a rendszerváltozás reményteljes álomképébe vesztek, amikor még mindenki elhitte, hogy itt fényes jövő vár reánk. A köd csakhamar eloszlott, és egy romokban heverő gazdaság terhével léptünk az új évezredbe. Mindvégig ott lappangott a lakhatási válság réme, ilyen obszcén mértékű drágulás azonban csak a 2010-es évek konjunktúrájában történhetett meg. Nyilvánvaló gazdasági érdekek fűződnek az ingatlanok magas áron tartásához, hisz a képzetlen munkaerőt gyárak híján csak az építőipar képes felszívni. Ehhez jön még az építőanyag-drágulás, munkaerőhiány (mármint képzett szakemberek részéről), az ingatlanosok kapzsisága – tudok olyan esetről, amikor egy társbérletben az egyik szobát kétszeres áron kínálták, mint a másik kettőt -, a sem a bérbeadó, sem bérlő érdekeit nem védő törvények, az alacsony fizetések, a bürokrácia kusza fonalai, valamint a tény, hogy az ingatlant vagyontárgyként, s nem használati eszköznek tekintik. A CSOK és hasonszőrű társai meg csak fokozzák ezt a folyamatot. A társadalmi mobilitás mindeközben megrekedt, pangó vizéből nehéz kievickélni, amibe egyre többen fulladnak bele.

waterfront_city_rjqg.jpg

A lakópark pedig visszatükrözi e gazdasági jelenséget, a szerencsésebb felső rétegek játszóterévé válva. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy egy jómódú feleségek életét bemutató reality egy szereplője is egy ilyen lakóközösség tagja volt. (Értem én, hogy van medence, meg porta, de azért ne állítsák már be a luxus netovábbjárnak a nyugat-európai átlagpolgár életszínvonalát.) Vajon eljön-e majd az idő, hogy megjelenjenek a „lakóparkarisztokraták”? A jelenleg tapasztalható tendenciákat elnézve van rá esély. Míg ez el nem jön, addig is kikönyökölhetünk lakóparki lakásunk teraszára egy csésze kávéval, s az alant elterülő szocreál lakótelepre nézve elmerenghetünk két hörpintés között, hogy nekünk mennyivel jobban bejött az élet.

Mindössze egy kerítésnyivel.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemvagyokeloiteletescsakintuitiv.blog.hu/api/trackback/id/tr3116786074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2021.12.19. 16:06:32

@Buchhalter: Egyébként kicserélek én mindent is 6 évente csak akkor a bérleti díj is akkora lesz mert a lakáskiadás nem szeretetszolgálat.

Kedélyes Paraszt 2021.12.19. 16:15:46

@Zoli049: Persze, OK, értem. Akkor neked nem kell mobil alkalmazás, Napi szinten be szeretnél járni bankokba ügyintézni, mert azt nem jó telefonon intézni. Sőt, telefonálni sem igazán szeretsz, mert az csak a pénzt viszi, mi a faxt fejlesztenek rajta annyi pénzér. Az azonnali banki átulatás faszság, majd én bemegyek, oszt akkor utalok amikor akarok, csak egy papirfecnit kell kitölteni és már megy is voilá. Parkolni meg bedobom azt az öccázast apróban. ja, nem is kell annyi, nem érdekes, bebuktam a felét. Izé, nincs is nálam öccáz... Belegondoltál te, hogy mi minden szolgáltatást veszel igénybe, aminek a kiszolgálásához nem kell feltétlen konkrét asztal egy irodaházban?

bontottcsirke 2021.12.19. 16:24:06

@Takács Miklós: 3. példa; bebukod a hitelt és nincs semmid, csak adósságod, mert a hitelt mindenáron beszedi a bank tőled. De segítek, erre mondják, hogy addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér. Az utolsó 5 millát fel lehet venni hitelbe, de nem a vételár 80%-át. Mikor is engedi el a hitelt a törlesztők 20%-a? Az első 5 év után?

Ha te felveszel hitelt 25 évre, akkor nagyon okos lehetsz, ha tudod mi fog történni ennyi idő múlva. Mert 2007-ben még nem látták sokan mi lesz 2008-ban.

bontottcsirke 2021.12.19. 17:09:28

A lakóparkok azért minőségibb életérzést adnak, főleg ha normálisan megépítették őket (szinte kizárt dolog) . A teremgarázs, portaszolgálat, modern épületgépészet (főleg ha működik) egy modern környezet sokat dob. Persze, ahogy mondják a pénz nem zárja ki a hülyék jelenlétét, de azért feltételezzük, hogy a tulajdonosok/bérlők nem a furdancs blogból léptek ki. Bár ott is előfordul, hogy a garázsban melegíti a v8-at, ordíttatja a nappaliban a tévét, mert azért jó eséllyel ember lakik mindenhol, de feltételezhető , hogy a c típusú állampolgár nem az erkélye alatt fogja égetni a kábelről a szigetelést vagy mari néni nem fog káposztát főzni nyitott lépcsóházajtónál vagy józsibá nem sarokcsiszol és fúr felváltva. Tehát a két vevőkör között elméletileg nincs átfedés, ez -mint mondottam-nem garancia a hülye lakóközösségre.

Zoli049 2021.12.19. 17:16:21

@Kedélyes Paraszt:
Rátrafáltál, nyomógombos telefonom van, ami korlátan díjcsomaggal van, mint flotta, mert utálok érte fizetni, csak pofázni szeretek. App? Nem, nem kell, majd otthon elintézem. Nem volt még szükségem rá. A munkáimat előre személyesen megnézem bejárom és nem utólag baszakszom, hogy mi kellett volna? Parkolás meg fut sms-el, gondolom még fog is. Nem, nincs szükséges felesleges szolgáltatásokra. Képzeld azt el, hogy a kaját is még az üzletben veszem meg. :-)

Zoli049 2021.12.19. 17:21:02

@Cpt. Flint:
A jogi blah-blah...
A kivitelező felel, mert ő végzi el a munkát, ami kisebb beruházásoknál általában el van baszva, írhatnék példákat, azér van minden második barommal nézeteltérésem, mert szar a villamossági terve. Mégpedig azért, mert felületes. Pár lakásos társasházaknál sokszor a streetwiev-ról nézi meg a köcsög, hogy hol az oszlop. :-)))

Kedélyes Paraszt 2021.12.19. 17:30:14

@Zoli049: nos, a korlatlan dijcsomagod es a parkolasod maris olyan szolgaltatas, aminek a kiszolgalasahoz nem kell irodakukacnak lenni. de, mint mas masok is mondták, ami nem konkrétak helyzez kötött kétkezi munka, az szinte mind ilyen.

Kedélyes Paraszt 2021.12.19. 17:34:34

@Zoli049: a parancsnoknak abban azért igaza van, hogy ha te önhatalmúan változtatsz a kivitelezésen, az nem helyes eljárás. Annak örülj, hogy ebből még nem volt probléma. Bár, leet, hogy igazad van, de ez nem mentesít ettől. Sose legyen belőle problémád. Inkább jelezd akár valmi naplóban, akár az akármilyen fórumon, amin a tervezővel vagytok kapcsolatban.

Buchhalter 2021.12.19. 18:25:14

@eßemfaßom meg áll: az árat te szabod: aztán annyiért vagy lesz bérlő vagy nem. Kinek mi éri meg.

Zoli049 2021.12.19. 18:41:51

@Kedélyes Paraszt:
Persze e-építési napló, azonnal!

Takács Miklós 2021.12.19. 19:42:48

@bontottcsirke: A legtöbb ingatlanhitelt hosszabb időre adják, a devizahitel speciális konstrukció volt, két dolog vált végzetessé:
1. nem vezették be az euro-t 2007-ben, így már nem volt ok erősen tartani a forintot, ezért beállt a valós forint/euro árfolyam, a CHF pedig az euro-val együtt mozgott,
2. a 2008-as válság miatt munkahelyek szűntek meg.

Ha bebukod a hitelt, akkor elúszik az ingatlanod, de mehetsz albérletbe. De mennyi az esélye, hogy bebukod a hitelt, ha valóban csak annyit veszel fel amennyi szükséges, és pontosan fizeted? A nagy számok törvénye szerint akkor is jobban jársz, ha ugyanazt a pénzt a saját lakásod hitelére fizeted, mintha bérleti díjként.

Takács Miklós 2021.12.19. 19:52:27

@Buchhalter: Emberek egy csoportjáról te vélekedtél így:

"A kihalt falvakban meg terepjáró és vadászpuska a helyi apacsok ellen."2021.12.19. 11:51:04

Ez kuruc .info színvonal.

Nem azt írtam, hogy elszömölösödik, hanem azt, hogy elszlömösödik.

Elszlömösödés:A szlömösödés kifejezés egyes városrészek állapotának leromlását, gettósodását, nyomornegyedek kialakulását jelenti.

Például ha egy területet elhanyagolnak, a házak állapota leromlik, és emiatt egy idő után csak szegény, hátrányos helyzetű családok költöznek oda, akkor ezt a folyamatot szlömösödésnek nevezzük.

A kifejezés az angol slum (=nyomornegyed) szóból ered.

Takács Miklós 2021.12.19. 19:54:25

@PanelProli: Ugyanez a véleményem, ha valaki keres, és igénybe veszi azt a sokféle állami támogatást, amire lehetősége van, tud saját tulajdonú lakóingatlant venni, nincs szükség állami bérlakásprogramra.

apro_marosan_petergabor 2021.12.19. 21:35:36

Sok marhaságot látni ebben a hosszúlére eresztett cikkben.

- Főbérlő: Ilyen nincsen. Tulajdonos( lakás) van, a tulajdonos senkitől sem bérel, hanem bérbeadja a lakását (ait) a bérlőnek (nem albérlőnek). A két kizárt fogalom a kommunizmusban keletkezet (a társbérlettel, s tárbérlővel) együtt, s ezeket a Szovjetunióból importáltuk... 30 éve lejártak

- Lakhatási válság Magyarországon
Ez sincs. Magyarországon az emberek 95%-a saját lakásban lakik ez sokkal magasabb a legtöbb nyugati államnál, az USA-t is beleértve. A többiek bérelnek.
Hogy ez miért van így: röviden, az állam a komunizmusban elvette rengeteg ember magántulajdonát (lakását, házát) majd a rendszerváltás után a piaci ár töredékéért, részletre (10-15%) ért eladta a bérlőknek (más tulajdponát) kártalanítás nélkül...
(Képzelje ezt el mindenki ma, ha a lakását elvenné az állam, s azt mondaná neki, jó, mostantól fizethetsz alacsony lakbért a saját lakásodért. Lenne némi felháborodás...
vagy másnak adná a lakását. Pl. Gyurcsány Ferenc (lopott) villájába beköltöztetnének pár hajléktalant...:)
A képet árnyalja, hogy volt sok szövetkezeti, meg önerőből épült társasház, ház ezekre nem vonatkoznak az elmondottak.
- Ma igen sok támogatással vehet, építhet valaki lakást, SAJÁTOT ha vállal gyereket, gyerekekeket - önerős, vissza és vissza nem térítendő támogatással. Ha szorgalmas vagy, dolgozol neked is lehet.
Nyugaton ez nem így van.
Tehát NINCSEN lakhatási válság.
Bérlakás van bőven, piaci árakon (bérleti díjon), mely a nyugati árak töredéke (igaz a fizetések is kisebbek) - de van BŐVEN.
- A lakások relatíve olcsók (ezért csalpnak rá le a külföldi vevők).
- A lakás árak nem mesterségesen magasak, ez a piaci helyzet - ezek PIACI árak
- Mivel a lakótelkek száma korlátozott, a belváros akkora Bp-en (meg minden frekventált helyen pesten és vidéken), amekkora, ott túlkereslet van, magasabbak az árak, sok a pénzes vevő, erős a kereslet
- Panelprolik -
Ma már nincsen munkásosztály... Másrészt proli nem attól valaki, hogy hol lakik, hanem attól, hogy hogyan viselkedik, mennyire ad magára, tudására, intelligenciájára, tájékozottságára, modorára
- Van panelben élő professzor, dr. és alkalmazott ismerősöm is, sok, nem úgy viselkednek, mintha prolik (lumpen prolik) lennének... Ez egy média kreálmány.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2021.12.20. 00:05:10

Sok mindenről esett itt szó a kommentekben, nehéz lenne mindre egyesével válaszolni

Home Office: én nem dolgoztam benne soha, nem is fogok, mert az én munkámat nem lehet kiszervezni. A tapasztalatom az, hogy a dolgozó emberek hajlamosak eltunyulni, ha nincsenek normák, feladatok és határidők. Sokan egész nap el tudnak sétálgatni meg kávézni, pedig főnök (projektvezető) van. Ezért hihetetlen számomra a home office hallatlan sikere. Vagy az a megoldás, hogy az irodisták sokkal motiváltabbak és becsületesebbek, mint a kétkezi dolgozók?

A lakhatási válságról azt gondolom, hogy azért van, mert a fontos helyeken kevés a lakás és ez felhúzza az árakat. Lakás biztos van elég, de azok rossz helyen vagy rossz állapotban. Az állami bérlakásprogram, még ha piaci áron is menne, azért lenne előnyös, mert ott épülne, ahol hiány van, nem pedig ott, ahol felesleg. Még ha a külföldiek meg is veszik, akkor sincs baj, mert ők is bérbe fogják adni előbb utóbb. Ha pedig elérjük a túlkínálatot, az árak esni fognak.

Hitelt úgy szabad felvenni, hogy van mellette önerő. Amíg nincs meg, marad az albérlet, társbérlet vagy a mamahotel. Ez van, még mindig jobb, mint egy életre eladósodni. Iskola után, 2-3 év alatt össze lehet kuporgatni egy beugrót egy olcsóbb házra, onnan aztán lehet majd apránként tovább lépni.

élhetetlen 2021.12.20. 02:02:02

@Billy Hill: „sokan 60+os korban is beszorultak ezekbe a lakásokba”. Kicsit másképp látom, az 1960-as évek már nem csak arról szóltak, amiről te írsz. Adott cégeknél lehetett beszállni panellakásokba, a barátaim (mindkettő diplomás), ilyenben kezdtek, a Lehel térnél. Addig elvoltak, míg a két különböző nemű tininek nem kellett külön szoba. Költözés. A barátnőm bekattant, elkezdett külvárosi sorházakat, házakat keresni. Mondtam neki, hogy, miután 15 évig úgy élt. hogy akár háromszor lement a piacra naponta, ha eszébe jutott még valami, meg fog zakkanni, ha egy hétre kell bevásárolni, és valami kimarad. A költözésből az lett, hogy ugyanannak a háznak a másik lépcsőházában 80+ nm, nagyon beszorultak. Beférnek ott alvósra az unokák is. Ugye Metro megálló, a fia egy megállóval arrébb vett lakást, aztán a mellette levőt, már ott is van 80 nm, és 60 nm erkély a három gyerekhez, a lánya meg az utca túloldalán. Öt unoka, 10 perc alatt elérhető közelségben. Nem kell lekezelni sem a panelt, sem az új építési blokkházat (ami vagy jobb, vagy nem a panelnál).

élhetetlen 2021.12.20. 02:33:10

@PanelProli: Ok, szerinted az, hogy valaki stoppol egy országos adatbázist, aminek következtében te kapsz egy telefonos szolgáltatást viszonylag zökkenő mentesen, általában korrekt számlával, ez nemzetgazdaságilag nem hasznos munka. Csak, mert az utolsó tíz évemet úgy töltöttem, hogy ha csúszott az út, csak betelefonáltam, hogy nem megyek be. A munkát vagy e-mail-ben, vagy telefonon kaptam, és ugyanolyan nagygépes kapcsolatom volt itthon is, mint bent. És volt munkám, rendszeresen reggeltől akár éjfélig, vagy tovább is. Nem zavart, szerettem dolgozni.

élhetetlen 2021.12.20. 02:53:40

@Billy Hill: „És hogy miért nincs a klasszik panelben rendes étkező és konyha?”. A konyha tényleg szűkös, de befér a tűzhely, a hűtő, a mosogatógép, stb. A nappaliban elférhet egy étkező asztal, úgy oldalt, de oda már csak a kaja kerül be, nem a főzés összes szaga. Mennyivel jobb egy amerikai konyhás nappali, ahol szagelszívó ide-oda, de egy szalonnás rántotta szagával tele a nappapi, egy kelkáposzta főzelékről nem is beszélve, tehát ne röhögtess. Ez nem panel kérdés, mert, mint mondom, az új építésűekben sincs étkező, az amerikai konyha is arról szól, hogy házhoz rendelünk valamit, aztán esetleg rámelegítünk a mikróban..

élhetetlen 2021.12.20. 03:07:04

@Zoli049: Érdekes felvetés. Pl. telefon szolgáltatás nélkül jól élnél, ha legalább az ügyfélszolgálat jól működne? Gondolkodj még picit.

élhetetlen 2021.12.20. 03:15:14

@Аврора: Erre csak az lenne a megoldás, hogy olcsó állami bérlakások, aminek a bérleti díjából kijön a fenntartás, semmi nyereség. Kezdők, akár 30 nm, egy gyerek, költöznek egy szobábal nagyobba, stb, és közben akár tudnak beugrót gyűjteni sajátra. De erről sajnos szó sincs.

gigabursch 2021.12.20. 05:33:12

Ezek a lökőparkok tényleg szörnyűek.
Amúgy ha az ember belemegy mélyen Zalában, Somogyban, Nógrádba, stb. Talál olcsón házat. De nem a neten. Ahhoz el kell oda menni és végig kell járni a falvakat.
Csak gàt vannak olyan gondok, hogy egyes közművek hiányoznak vagy épp sok a cigó.

gigabursch 2021.12.20. 05:37:23

@Opi87:
Kicsit zárlatos lehetsz...
Nem is kicsit...
A lakóparkok problémáját pontosan és jól írta le a cikk. Az meg kormányzat független.

Örömhernyó 2021.12.20. 05:58:31

@gigabursch: Vagy hogy alapja sincs a háznak, mert minek az, a fala 1 sor tégla 3 sor vályog. Hozzátoldott nyárikonyha, mint extra, amit bontani kell, így már inkabb extraköltség.
Fűtés? Azt építsd ki magad.
Elektromos hálózat az 60 évvel ezelőtti igényekhez méretezett. Ha telekárban adnák ezeket az ingatlanokat, akkor is a bontás költségr miatt nem annyira éri meg ezekkel bajlódni.

Örömhernyó 2021.12.20. 06:19:36

Sok ismerősöm hazatért külföldről több tízmilliónyi euróval, angol fonttal felszerelkezve, vidéki megyeszékhelyen vagy Budapesten vettek lakást azonnal. Némelyik család kettőt is, egyben laknak, a másikat kiadják. Ők is felhajtják ám az árakat, mert lehet örülni, hogy sok magyar visszatér nyugatról, de ők egyből ingatlanba fektetik a megtakarításaikat, mert ugye a forint évente 8-10%-ot veszít az értékéből és jelenleg az ingatlan az egyetlen kicsit is értelmes befektetés.

eßemfaßom meg áll 2021.12.20. 07:18:22

@Zoli049: fentebb jól írták: "a múltban élsz. Méghozzá elég távoli múltban." Ez persze megmagyarázza az álláspontod.

gigabursch 2021.12.20. 07:38:37

@PanelProli:
Vagy nem.

@Cpt. Flint:
Kár erőlködni velük

Nancsibacsi 2021.12.20. 08:07:07

@Andy73: "Más kérdés, hogy a nagyvárosokban kevés család engedheti meg magának, a falvakban pedig tényleg kevesebb a munkalehetőség. "
Nagyvárosokban eleve nincs is igazi családi ház. Az számomra nem családi ház, ahol a kert akkora, hogy nem fér el benne mondjuk egy fa. Bp-n azon a területen ahol még a lokáció jó, a családi házas területen 50% a telek beépíthetőség. Értsd: minden családi ház emeletes - mert így 80nm alapterületből ki tudnak hozni ugyanannyit, mint ami egy 130 nm-es földszintes volna -, a telek méret meg a ház alapterületének duplája. Ami annyi, hogy a házon körben annyi hely el van hagyva a kerítéstől, ami kötelező. Ahhoz hogy ettől "családibb" házat tudj venni már külső kerületekbe kell menned, ahonnan rázós úton Buszozhat a gyerek 40 perceket egy normális gimnáziumig este-reggel.

Nancsibacsi 2021.12.20. 08:14:51

@eßemfaßom meg áll: "Másfél-kétszobás panelben a IX.-en mondjuk 2 gyerekkel JOBB élni mint egy tágas családiházban csak mert nem gyalog van minden 5 percre hanem autóval 5 percre? "
Nálatok vezet a gyerek is? Vagy lopja a szülei idejét azzal, hogy folyamatos sofőrködésre kényszeríti mondjuk még 14 évesen is?
Amúgy panel van 4 szobás is - igaz ritka -, de másfél-két szobás eleve kevesebb van mint 3 szobás. Ami meg teljesen jó MUNKANAPOKON - figyelembe véve egy gyerek napirendjét. Panelből elindul 7:40-kor, hogy 7:50-re beérjen a suliba gyalog - ugyanez zsebkendő telkes családi háztól autóval 7:20, mert 7-től állnak a Budapestre bevezető utak. Ha meg igazi családi házról beszélünk - 5-600 nm+ telek -, akkor meg 7 óra előtt el kell indulnia. Hazafelé ha nem autóval megy, mert mondjuk nem akkor végez mint a szülei akkor 40 percet biztosan buszozni fog, mert a családi házas környezetben a buszok úgy mennek mint a részeg kígyó. Ezért végez 3-kor, és 3:10 helyett hazaér 3:40-re. 1 órát veszít minden nap: ezt ha a tanulásból csípi le - honnan máshonnan -, akkor 1-1.5 jegynyi átlagnak felel meg.
Nyilván egy panelbe leginkább aludni jár az ember - de a munkanapokra egyszerűen nincs jobb. Hétvégén meg jellemzően eljárnak a népek - van aki nyaralóba, vagy csak simán 1 napos/hétvégi programokra. Az tény hogy itt az udvaron nincs hinta meg homokozó, de gyakorlatilag minden 2. ház mellett van játszótér, így - mivel sok van -, abszolúte nem is zsúfolt. Később meg már 1001 egyéb program van, mert hát ugyebár az a fránya lokáció - az jó...

Nancsibacsi 2021.12.20. 08:16:26

@Regelek: "jó nagy hülyeséget írtál, vidéken rengeteg családi ház teljesíti az általad felsorolt követelményeket"
Tessék, csak egyet mutass - árcímkével. Linkelj be egy ilyen hirdetést. Eleve kezdjük ott, hogy "2 menő vidéki egyetem 20 perc villamossal" :-D

Nancsibacsi 2021.12.20. 08:24:47

@Buchhalter: Simán hazudsz, de ezzel nem tudok mit kezdeni. Senki se tartott az ügyfél fejéhez pisztolyt, hogy írja alá a szerződést. Aki olyan ÖKÖR, ismétlem ÖKÖR, hogy egy TV vásárláshoz tanácsot kér, de egy banki hitel szerződéshez nem, az életképtelen, tajgetosz pozitív, és ne szaporodjon, de tényleg, mert az emberiségnek ilyen hülyékre nincs szüksége. A feleségem bankos volt, nagyvállalati területen, és aki nem volt ennyire ÖKÖR, annak mind elmagyarázta, hogy ez 20/25 éves hitel, nézze meg mi volt 25 éve itt, meg Svájcban, hogyan változott az árfolyam - ez baromi kockázatos, eleve ott sokkal lassabb a pénzromlás üteme mint a miénk, stb-stb. Amikor látta hogy tök esélytelen lebeszélni a CHF-ről őket, akkor azt tanácsolta nekik, hogy legalább kevesebbet vegyenek fel - csak annyit, amennyinek a HUF törlesztő részletét is tudnák fizetni, és az így havonta megspórolt pénzt tegyék félre arra az esetre, ha a CHF hitel elszállna, hogy legyen miből előtörleszteni. Tudod mi volt erre a reakció? Az hogy irigy rájuk, mert ők lakást vesznek, meg családi házat, és azért akarja őket erről lebeszélni, meg hogy csak a szükséges, és erejükhöz mért ingatlanba költözzenek mert irigy rájuk, és nem szeretné ha többet tudnának mutatni mint mi. Ezek után ne várd már el hogy ezeket DARAB SZAROKAT sajnáljam, mert nem fogom.

A bérlakás program egy populista bullshit, mert miért viselne el az állam vagy az önkormányzat VESZTESÉGET azért, hogy a lusta, életképtelen sz.rok olcsón élhessenek kiváló körülmények között? Vissza a szocializmusba? Vegyük el a gazdagoktól a pénzt, és adjuk oda a szegényeknek? Hát egy nagy büdös lóf.szt. A piacon van elég bérlakás, fizessék meg azt. Vagy tanuljanak többet, dolgozzanak többet, esetleg menjenek ki Angliába, és essenek ott pofára, és jöjjenek rá arra, amit én is mondok: HA NEM DOLGOZOL KEMÉNYEN, NEM LESZ LAKÁSOD!

Andy73 2021.12.20. 09:03:31

@Nancsibacsi: az attol még családi ház, legfeljebb kicsi a kertje. Persze van aki nagyobb kertre vágyik, de azért a pici is jobb, mint a semmi. Ha már van egy kényelmes terasz, már az is minőségi ugrás egy panel vagy egy társasházi erkélyhez képest. De általában a házak mérete is nagyobb, és ez is fontos egy családnál, főleg, ha több gyerek van.

midnight coder 2021.12.20. 09:19:12

@Buchhalter: "A Vietnámiak köszönik szépen jól megvannak és már ők is rendelkeznek iparral."

Szerintem az én okosságaim pont annyira kéretlenek mint a tiéid. És nem hiszem hogy szeretnél a vietnami átlagfizuért dolgozni. Bár tény hogy az elmúlt években sokat emelkedett, ma már nem 30 ezer forintnak megfelelõ ottani fabatka hanem vagy 130 körül van.

Andy73 2021.12.20. 09:19:53

@Nancsibacsi: lehet, hogy a te feleséged lelkiismeretes bankár volt, de sajnos nem volt a jellemző az ún. devizahiteleknel. Nem lebeszélni próbáltak az embereket, hanem inkább rabeszeltek őket, nyilván a jutalék miatt. Olyan ismerősöm is van, akit arra dumáltak rá, hogy a meglévő forinthiteljet változtassa deviza alapúra, merthogy az milyen jó buli. Minket ez szerencsére nem érintett, de sajnos sok embert átvágtak, és sokan bele is rokkantak, szó szerint, az egeszseguk is ráment, vagy azóta sem jöttek egyenesbe. Egyébként kételkedem, hogy bármelyik bankár elmagyarázta, hogy hirtelen akár a duplájára is ugorhat a törlesztő részlet. Ezt általában még ők sem látták előre. Ha pedig igen, de nem mondták el, akkor tudatosan verték át a szerencsétleneket.

bontottcsirke 2021.12.20. 09:22:43

@Takács Miklós: sokféle állami támogatás: valójában egyféle-minden a gyerekre épít. Három gyerekig nincs is értelme ezzel foglalkozni, akkor meg ház kell. Ha felnő 18 után és nem tanul akkor bukta, ha nem jön a gyerek bukta, ha valamiért nincs munkahely bukta.

Egy jó mondatod volt, amit én is mondtam az utólós pár milla lehet hitel . Jellemzően 4-5. Ha nagyon életcsászár vagy esetleg 8. A többi felejtős

bontottcsirke 2021.12.20. 09:31:30

@Nancsibacsi: abszolút fogalmad nincs a bérlakás programról, látszik,. hogy az elmúlt 40 évben a faluhatárd nem lépted át.

Ez több országban is jól működik és semmi köze a kommunizmushoz.

Nancsibacsi 2021.12.20. 09:51:38

@Andy73: "De általában a házak mérete is nagyobb"
Igen, de általában nagyon rossz a helykihasználás. Van csomó helység ami panelben nincs: pincelejáró, padlásfeljáró, gépészet (kazán, stb) - ezeket egy panelben nem kell elhelyezni.
"ez is fontos egy családnál, főleg, ha több gyerek van"
1.4 gyerek van átlagban - szóval induljunk ki a realitásokból, ne az elhanyagolandó kisebbségből (nagycsaládosok).
"Ha már van egy kényelmes terasz, már az is minőségi ugrás egy panel vagy egy társasházi erkélyhez képest"
Hát nem tudom egy gyerek mennyire értékelne egy kényelmes teraszt, vagy azt hogy 5 percen belül van 4 különböző játszótér. De amúgy mindezt milyen áron? +40 millióért vehetsz egy egy kényelmes teraszt, vagy vehetsz a Balatonon (vagy Velencén, Duna-kanyarban) egy nyaralót. És persze ettől még a lokáció fos lesz, mert 80 millióért már csak az M0 mellett kapsz valami pusztulatot, vagy Érd-en, ahol benzinkúton szoktak szamuráj karddal verekedni a szomszédok...

Nancsibacsi 2021.12.20. 09:58:24

@Andy73: "lehet, hogy a te feleséged lelkiismeretes bankár volt"
Ő vállalati területen dolgozott, tehát őt aztán abszolúte nem érdekelte hogy a lakosságin ki mit ad el. TV vásárlásnál is csak az idióták kérdezik az eladót, hogy mit vegyenek - a normálisabbak egy független hozzáértőt - pl. tv szerelő - kérdeznek meg, hogy mi a jó és mi nem. Mi az elvárás az eladóval szemben? Mondja azt hogy olcsóbbat vegyél, meg ne vedd meg a szart? Nyilván ez hülység - ilyet egy eladó se csinál.

A lényeg az, hogy aki még a normálisabb volt, és megkérdezte, azok közül is 0 fő hallgatott rá. A józan észt felülírták a vágyak - az hogy többnek tudják magukat mutatni, mint amennyit valójában érnek. Innen kezdve én nem sajnálok egy devizahitelest sem, a saját ismeretségi körömből sem - azokat sem akik ebbe belerokkantak, azokat sem, akik csak borzasztó áldozatok és az ingatlanjuk elvesztése árán tudtak belőle kimászni. Mind hülye volt - megérdemelte amit kapott.

Nancsibacsi 2021.12.20. 09:59:34

@bontottcsirke: "Ez több országban is jól működik és semmi köze a kommunizmushoz. "
Akkor költözz oda. Ja, hogy ahhoz kéne minimum nyelvet beszélni, meg ott dolgozni is kellene? Hát igen...

Andy73 2021.12.20. 10:05:05

1) Nem akarlak meggyőzni. Ha te jobban szereted a panelt, lelked rajta. Én sosem vágytam lakótelepre, nem is éltem ott, csak társasházban és családi házban. Utóbbi nekünk minőségi ugrást jelentett, ahogy a legtöbb más embernek is. Én még nem hallottam olyanról, hogy házból panelbe vágyna valaki, csak az ellenkezőjét.
2) Látom, hogy te csak a fővárosban és a vonzáskörzetében gondolkozol. Ez kb. 3 millió embert érint az országban, a többség nem ott él. Megyeszékhelyeken és más vidéki városokban sokkal kisebbek a távolságok, és az általad felvetett problémák többsége nem létezik.
3) Az 1,4-1,5-ös gyermekátlag úgy jön ki, hogy sok nőnek sajnos egy gyereke sincs. Kétgyerekes családnál pedig már nagyons szűkös tud lenni egy panel, ezért a többség el is vágyódik onnan. Az más kérdés, hogy ezt sokan sajnos nem engedhetik meg maguknak.

Andy73 2021.12.20. 10:24:38

Az előző kommentem nem a bloggernek szólt, hanem egy másik kommentelőnek (bár jobb dolgom is lenne, mint vele vitatkozni).

@Nancsibacsi:
1) Nem akarlak meggyőzni. Ha te jobban szereted a panelt, lelked rajta. Én sosem vágytam lakótelepre, nem is éltem ott, csak (tégla építésű) társasházban és családi házban. Utóbbi nekünk minőségi ugrást jelentett, ahogy a legtöbb más embernek is. Én még nem hallottam olyanról, hogy házból panelbe vágyna valaki, csak az ellenkezőjét. Te vagy a kivétel, de a kivétel erősíti a szabályt.
2) Látom, hogy te csak a fővárosban és a vonzáskörzetében gondolkozol. Ez kb. 3 millió embert érint az országban, a többség nem ott él. Megyeszékhelyeken és más vidéki városokban sokkal kisebbek a távolságok, és az általad felvetett problémák többsége ott nem létezik.
3) Az 1,4-1,5-ös - tényleg alacsony - gyermekátlag úgy jön ki, hogy sok nőnek sajnos egy gyereke sincs. Kétgyerekes családnál pedig már nagyon szűkös tud lenni egy panel, ezért a többség el is vágyódik onnan. (Persze a túl sok szomszéd sem mindig örömteli, a múlt héten is volt valahol egy lakástűz, amelyik a szomszédoknak sem lehetett kellemes, pláne így az ünnepek előtt). Az más kérdés, hogy ezt sokan sajnos nem engedhetik meg maguknak.

kewcheg 2021.12.20. 10:25:22

Ingatlanvásárlással együtt életmódot is tervezni kell.Számomra Magyarországon a legvonzóbb életmód: Zala, Vas megye kisváros, vagy attól pár kilométerre lévő település, munkahely a helyi önkormányzat, vagy bármelyik állami szervnél.nyilván lehetőleg felsőfokú végzettséggel, és csakis állami munkáltatónál, mert vállalkozónak dolgozni:halál. Az se baj, ha nem olyan sok a lóvé, ha már szerencsére van hol lakni, akkor csak a folyó kiadásokra kell a pénz.Persze ez működhet az ország keletebbi felén is, azonban ott óvatosabban kell eljárni olyan okok miatt, amelyeket itt nem lehet leírni.Plusz figyelni kell a hosszútávú folyamatokat: az ország keletről nyugat felé - ha lassan is - de kiürül.Ez vajon milyen hatással lesz az ingatlanárakra? Az rendben, hogy Debrecen, Miskolc most még emelkedő ingatlanárakat, tehát keresleti túlsúlyt mutat, de ezektől a településektől 40-50 km.-re északra, keletre már sok falu lassacskán "teleppé" degradálódik, falu funkciója nem nagyon van....

Örömhernyó 2021.12.20. 11:19:52

@Nancsibacsi: Kelet-Ázsiában élek, egy vadkapitalista országban, itt az adók töredéke a magyarországinak, minden fizetős, ha gyereket akarsz, akkor a nannytől óvodán át az összes iskola egyetemig bezárólag, ennek ellenére itt is van bérlakásprogram. A legfrekventáltabb negyedben is van egy sokszintes teljesen új építésű épület, ahol csak 150 ezer forintnyi fabatka egy egyszobas lakás bérleti díja. Vannak többszobásak is, azok nyilván drágábbak. Ez itt nagyon olcsónak számít, főleg hogy teljesen új épület, modern, kényelmesy a tetején parkkal, hidakkal, nem egy 70 éves, egyetlen kis ablakkal ellátott beton lyuk, mint sok más lakás itt Kelet-Ázsiában.

Nancsibacsi 2021.12.20. 11:21:26

@Andy73: 1. Nem a családi házzal van a gondom, hanem a lokációjával, azzal hogy ha beérem egy nagyobb terasszal és dupla pénzt költök rá akkor "csak" +1 óra napi utazás, ha szeretnék valódi kertet - szintén dupla pénzért -, akkor meg napi +2 óra utazás. Ezt, hogy heti szinten +5-10 órát pluszban utazzak én is meg a gyerekek is ezt egyszerűen nem tudom elfogadni. Sajnos ez egyszerűen nem fér bele az időmbe, a gyerekek idejébe se fér bele - nem fogom napi 7 óra iskolai foglalkozás és 2 óra otthoni tanulás után még +1-2 óra utazásra is kényszeríteni. Ezért nekünk a családi ház nem valós opció. Nyilván ha nyernék a lottón, ÉS nem kellene dolgoznom ÉS a gyerekeknek meg tudnám fizetni egy elitiskola tanárait, hogy hagyják ott a sulit, és csak őket oktassák akkor azt mondanám, hogy ok, legyen családi ház. De pl. 14 évesen komplex B-t melyik családi házas környéken lévő suliban csinálnak a gyerekek? Melyik családi házas környéken írnak kb 10 ponttal jobb felvételi átlagot ISKOLA SZINTEN az országosnál? Ha normális iskolába akarod a kölyköt járatni, mert tehetséges - az nem falun lesz.
2. Ami melót én végzek azt komolyabban lehet Budapesten és Szegeden, és itt vége is a felsorolásnak - ha bárhol máshol csinálnám fele pénzt keresnék. Emiatt pl. számomra Győr vagy Miskolc vagy Pécs egyszerűen nem opció - családi ház ide vagy oda.
3. Két gyerek esetén egy 3 szobás lakás elég - de amúgy rengeteg család van 1 gyerekkel. 4 szobás panelok is léteznek - igaz ezek árban elég húzósak, de még mindig fényévekre vannak akár egy rossz lokációs új építésűtől, akár egy zsebkendő telkes családi háztól. Amikor a gyerek nagyobb, önállósodik, akkor meg sokkal jobban fog OLCSÓBBAN örülni egy saját 1.5 szobás lakásnak, mintha saját szobája lenne.

Nancsibacsi 2021.12.20. 11:27:27

@kewcheg: Amit te leírsz az egy tök vállalható, és egyenes hozzáállás. Becsülöm benned, hogy kimondod, hogy te közszférában akarsz dolgozni, mivel ott nem kell megszakadni. Azt tartom undorítónak, amikor valaki nyíg, hogy a közszférában dolgozik, NAGYON KEMÉNYEN, és nincs lóvéja. Ha keményen tud dolgozni, miért is nem megy el a magánszférába?
Amúgy ha családom nem lenne, és nem volna az a fixa ideám - AMI SIMÁN LEHET HOGY HÜLYESÉG -, hogy a gyerekeimnek szeretnék minden lehetőséget megadni ahhoz, hogy könnyebben tudjanak érvényesülni az életben, mint amilyen könnyű az nekem volt, akkor simán azt csinálnám amit te. Balaton-parti település, matek-számtech tanár, negyede meló mint most, negyede pénzért, nulla stressz.

Nancsibacsi 2021.12.20. 11:29:47

@Örömhernyó: És ez vajon jó, amit a kelet-ázsiai vadkapitalista országban csinálnak? Érdemes eltanulni? Szerintem nem.

Örömhernyó 2021.12.20. 11:45:48

@kewcheg: Kelet-Magyarországon felfutóban van a nagyobb városok körül akár 20-30 kilométeres körzetben is az ingatlanpiac. Nézz körül Debrecen vonzáskörzetében, új utcákat nyitnak, mert annyian költöznek oda. A debreceni ingatlanárak a budapestivel vetekednek, nincs még vége az emelkedésnek. A közlekedésileg kieső és munkalehetőséggel nem kecsegtető területek tényleg elnéptelenednek (Zala, Somogy kis falvai, máshol a cickányok töltik fel a falvakat - Borsod, Szabolcs), de ez a folyamat nem most indult. Akik korábban a fekete vonattal hetente ingáztak Budapestre, azoknak egy része aztán letelepedett az új lakótelepeken, amikor elérhetővé vált Budapesten a lakhatás. Már akkor elkezdődött az elvándorlás. Ahogy a közlekedés egyre drágább lett, az emberek számoltak és sokan arra jutottak, hogy kis picsányi faluból jobb városba, a munkahely, iskola közelébe költözni.
Rengeteg falusi vesz ingatlant a gyerekének, amikor az egyetemre, főiskolára megy. Egyetem alatt szinte az összes csajomnak vettek a szülei lakást, aztán az egyik szobáját kiadták egy-két másik egyetemista lánynak.

Abban igazad van, hogy kis településen csak állami munkahelyen éri meg dolgozni, a fizetés közepes, de nincs hajtás, ki van adva a szabadság, nem csak papíron. Budapesten abból a pénzből nyomorognak állami alkalmazottak, amiből vidéken kényelmesen, ha nem is luxusban lehet élni.

Örömhernyó 2021.12.20. 12:05:58

@Nancsibacsi: De, érdemes eltanulni, mert még ebben a nagyon nem kommunista országban is van bérlakásprogram. Nekem nincs rá szükségem, Magyarországon kiadom az otthoni lakásaimat, de azt látni kellene, hogy németeknél és osztrákoknál sincs attól kommunizmus, hogy vannak állami bérlakások.

Nancsibacsi 2021.12.20. 12:14:48

@Örömhernyó: Nem szeretem az olyan érvelést, amit mással nem lehet alátámasztani minthogy "ott is így van". Ez lehetett ott is egy hibás döntés, lehetett az osztrákoknál is, meg a németeknél is. Jó volna valami valós érv is emellett, mert az látszik, hogy az ellenérv az egyértelmű: ez pénzbe kerül, ami errefelé kevés, és alapvetően az olyanokat szolgálja, akik nem túl sokat tesznek ahhoz hozzá, hogy az országunk gazdagodjon. Eleve nekünk van 10-15% roma lakosságunk - Németországban, Ausztriában ez hány százalék? Nekik akarunk olcsó, jó minőségű lakást adni, hogy 30 év múlva 25-30% legyenek a lakosságból? Ez a cél amiért tapsolnom kellene?

Andy73 2021.12.20. 12:15:53

@Nancsibacsi: Szegedet elég jól ismerem. A kertvarosoktol a belváros 5-15 perc kocsival, csucsforgalomban kicsit több. A közösségi közlekedés is jó, de sokan bicikliznek, mivel nincsenek olyan nagy távolságok. A házak is olcsóbbak mint Pesten és környékén. Persze a panel is olcsóbb, és még a belvároshoz is közelebb van, de árban és távolságban is kisebb a különbség.

kewcheg 2021.12.20. 12:49:39

@Örömhernyó: ez így van.Miskolcon 55 nm.panel a belvárosban kis panelban (no lift) 20 mihály alatt már nincs, ez 2!! éve!! még 25-30 százalékkal olcsóbb volt.
BAZ egy nagyon szép, /természet/ része az országnak, ha nem lennének, vagy !megszűnnének! (de hogy?) azok az okok, amiket itt nem lehet leírni, állítom, hogy az ország három legértékesebb területében benne lenne, belátható időn belül.
Itt valóban van egy városokba beáramlás,- elsősorban megyeszékhely - ezzel egyidőben sajnos egy kisebb mértékű nyugati irányú elvándorlás, bár ez pl. szerintem Budapest irányába már megállt, mert egyszerűen nem éri meg.
Sajna néhány falu már tényleg "teleppé" degradálódott, gyakorlatilag az a funkciója, hogy segítsen valahogy "elvegetálni" a "lakósságának".
Templom, néprajz, kultúra, hagyomány már rég nincs, már gyakran kocsma sincs.
A területet feudumok uralják, a földbirtokos jó esetben a környéken lakik valami elszeparált haciendán, de inkabb távolabb.
Kisparaszti gazdaságok már sehol, az udvarokon gyom, jó esetben gyep.
A Vas, Zala megyét éppen a fentebb írott okokból írtam, még valószínűleg tartják magukat egy darabig az ottani falvak, kisvárosok.Ha ilyen helyen lakik az ember, evidens, hogy ne kelljen naponta órákat ingáznia, inkabb a megspórolt időben tökéletesen stresszmentesen műveljen meg ne több, mint egy hektár földet egy valóban "kis"traktorral, és a bejelentett, biztonságos állami csekélyke illetményt azzal egészítse ki, állítom hogy jól megválasztott termeléssel egy hektáron még egy havi fizetést ki lehet hozni tökéletesen gebedés nélkül, na ez az, amit már sajna BAZ-ban nem lehet megcsinálni a kimondhatatlan okok miatt....Énszerintem az Ausztriába ingázást is eléggé át kell gondolni, pont a fentebb írott okok miatt, bár kétségtelen, hogy osztrák vállalkozónak más dolgozni, mint hazainak....

Örömhernyó 2021.12.20. 13:43:52

@Nancsibacsi: Pubika, nem romák laknak itt és nem lumpenek. Kelet-Ázsia egyik bezzegországában a helyi melós értsd zömmel irodai melós is ilyen bérlakásban lakik. Igazolt munkahely kell, háztartasi regisztráció (ami nem olyan ingra-fingra változtatható, mint a magyar állandó lakcím) bizonyos távolságra kell hogy legyen. Persze bizonyos jövedelmi szint alatt jogosultak itt az emberek erre és pályázni kell. Ja, itt nincs olyan, hogy fideszes tótumfaktum kölyke bérli fillérekért a luxus környéken lévő ingatalant.

Mondok ismerőst: irodai dolgozó egy fejlesztési bankban, de 100+ kilométerre lakna, kezdőként itt lakást bérelni nem tudna. Valószínűleg az életben nem engedheti meg itt a lakásvásárlást. Majd esetleg nyugdíjas korában vidéken...
Van séf, van mindenféle munkás (nem lumpenproli), tanár stb. lakó.
Egyszerűen egy olyan nagyvárosban, ahol egy 40-50 éve épített 60m² körüli panel jellegű lakás ára 180millió forintnyi fabatka, nem lehet cégeket működtetni úgy, hogy a melós (értsd: kezdő mérnök, pénzügyes, programozó droid) 50 kilométerről araszol be reggelente a tömött autópályán, vagy a szardíniásdobozként megtöltött vonatokon. Egyszerűen a fejlődés gátja, hogy az alkalmas munkavállalók nem tudnak a munkahely közelében dolgozni. Építhettek volna egy újabb bevásárlóközpontot oda, de inkább bérlakásokat építettek.

Pénz meg van mindenre, amire kell, sőt, annyi pénz van Magyarországon, hogy stadionokat épít a kormány az adófizetők pénzéből meg kidobnak sok milliárd forint értékű vakcinákat. És bérlakást egyszer kell építeni, aztán 100 évig jön a pénz belőle. Nem kell fillérekért bérbeadni! Itt se fillérekért kapja a pályázat nyertese. Egyszobás 140ezer-150ezer forint. A piaci ár alatt van, de azért ez így se kis összeg.

Van amúgy olyan modell is, hogy egy régi ingatlant felajánl a tulajdonos egy alapítványnak, az pedig pályáztat, alacsony jövedelműek (nem segílykések, az itt nem nagyon van, hanem bejelentett munkahellyel rendelkezők) részére, akik a piaci ár alatti bérleti díjat fizetnek a tulajnak, ezt az állam egészíti ki a piaci árig a tulajdonosnak. Így mindenki jól jár és még bérlakást se kell építeni.

Mindkét konstrukciónál dolgozó, alapból bizonyos távolságra élő emberek pályázhatnak. Enélkül meghalna a nagyváros (itt tényleg nagy városról beszélek), így is tele az összes busz, vonat, metró reggel, este, minden napszakban az ingázók miatt.

Örömhernyó 2021.12.20. 13:52:00

@Nancsibacsi: Párom helyi nő, az öccse szuper programozó, de egy cégen belül a fővárosba áthelyezéssel járó pozíciót visszamondott, mert nem tudna hol lakni. Azon a környéken nem tudnak toborozni embert, mert olyanok az ingatlanárak.
3-4 millió forintnyi fabatkáról indul négyzetmétere, már ha lenne eladó lakás.
Állami ingatlan van valamennyi, fognak építeni bérlakásokat, majd valamikor. Addig a cégek szopnak.

Barbara Luna 2021.12.20. 13:58:10

Csak a kommenetket jöttem olvasni.
Egyikőtök közelében nem laknék.
Ez a röfögés annyira, de annyira prolis.
Mondjuk vicces IS! MÉÉÉG!

kewcheg 2021.12.20. 14:05:42

@Örömhernyó: még itt-ott elvétve létezik az úgynevezett szolgálati lakás.
Ha majd intézményesül a tanárhiány vagy az orvoshiány, akkor ez a lakhatási forma újból erőre kap, mert kénytelenek lesznek.....

Nancsibacsi 2021.12.20. 15:18:11

@Örömhernyó: Most leírtad azt amit én, csak előtte megsértődtél - az ott lehet hogy működik, de itt mitől működne? Egy olyan országban ahol a lakosság 15%-a roma, szerinted ugyanazt kell csinálni mint mondjuk Japánban?

Nancsibacsi 2021.12.20. 15:21:32

@Örömhernyó: Alapvetően mióta HO van, azóta nekünk is van aki 200 km-ről dolgozik, mert nem kell bejárni, vagy ha igen akkor 1 napot 1 héten, és így teljesen mindegy. De ettől még a suli kérdés nem oldódik meg. Nekem abszolúte nem mindegy hogy egy olyan iskolába jár a gyerek ahol az siker ha 8 év alatt nem bicskázzák meg, vagy pedig egy olyanba ahol tanul is valamit. De ez persze csak az én hülyeségem.

Nancsibacsi 2021.12.20. 15:23:48

@kewcheg: "Ha majd intézményesül a tanárhiány vagy az orvoshiány, akkor ez a lakhatási forma újból erőre kap, mert kénytelenek lesznek..... "
Én ugyanezt szoktam mondani, hogy akinek igazán fontos a melója, azt meg fogják fizetni. Az Aldi pénztáros - aki ugyebár árufeltöltő is - is volt olyan év hogy 50% béremelést kapott, mert egyszerűen nem volt elég ember. Ugyanez eljönne a tanaraknál is - ha elmennének dolgozni, sok pénzért. Persze ehhez az kell, hogy fel is vegyék őket a versenyszférába, meg az orvosoknak is ott kéne hagyni az állami rendelés, ahonnan átküldik a betegeket a magánra...

midnight coder 2021.12.20. 15:40:00

@Nancsibacsi: Na most az a helyzet, hogy jelenleg is tanárhiány van, és ami a nagyobb gond az az, hogy a fiatalok folyamatosan hagyják el a pályát. Ha a mostani 50-es korosztály elmegy nyugdíjba, akkor nagy bajok lesznek. Persze pártunk és kúrmányunk meg tudja oldani: Pl. dupla akkora osztálylétszámokkal, iskolák összevonásával ez simán megoldható. Csak a gyerekek lesznek még hülyébbek, és persze még több tanár megy majd el.

midnight coder 2021.12.20. 15:40:55

@Nancsibacsi: "meg az orvosoknak is ott kéne hagyni az állami rendelés, ahonnan átküldik a betegeket a magánra... "

Ez is folyamatban van. Igazából küldeni sem nagyon kell, csak szembesíteni a várólistával.

Andy73 2021.12.20. 16:08:54

@Nancsibacsi: a te hülyeséged nem az, hogy szeretsz Pesten élni, hanem az, hogy azt hiszed, hogy Bp-n kívül nincs se normális oktatás, se semmi. Egyébként nem hinném, hogy a Fazekasba vagy valami elit gimnaziunba jártál volna, mert akkor talán okosabb kommenteket írnál.

apro_marosan_petergabor 2021.12.20. 17:02:22

Sok marhaságot látni ebben a hosszúlére eresztett cikkben.

- Főbérlő: Ilyen nincsen. Tulajdonos(lakás) van, a tulajdonos senkitől sem bérel, hanem bérbeadja a lakását (-ait) a bérlőnek (nem albérlőnek). A két kizárt fogalom a kommunizmusban keletkezet (a társbérlettel, s tárbérlővel) együtt, s ezeket a Szovjetunióból importáltuk... 30 éve lejártak e fogalmak.

- Lakhatási válság Magyarországon
Ez sincs. Magyarországon az emberek 95%-a saját lakásban lakik ez sokkal magasabb a legtöbb nyugati államnál, az USA-t is beleértve. A többiek bérelnek.
Hogy ez miért van így: röviden, az állam a komunizmusban elvette rengeteg ember magántulajdonát (lakását, házát), ebből lettek a tanácsi bérlakások.
Majd a rendszerváltás után a piaci ár töredékéért, részletre (10-15%)-ért eladta a bérlőknek (más tulajdponát), az eredeti tulajdonos kártalanítása nélkül...
(Képzelje ezt el mindenki ma, ha a lakását elvenné az állam, s azt mondaná neki, jó, mostantól fizethetsz alacsony lakbért a saját lakásodért. Lenne némi felháborodás...
vagy másnak adná a lakását. Pl. Gyurcsány Ferenc (lopott) villájába beköltöztetnének pár hajléktalant vagy fiatal házaspárt...:)

A képet árnyalja, hogy volt azért sok szövetkezeti, meg önerőből épült lakás - társasház, ház, ezekre nem vonatkoznak az elmondottak.

- Ma igen nagy és sokféle támogatással vehet, építhet valaki lakást, SAJÁTOT ha vállal gyereket, gyerekekeket - önerős, vissza és vissza nem térítendő támogatással. Ha szorgalmas vagy, dolgozol neked is lehet. Ezért sincs lakhatási válság.

Nyugaton ez nem így van.

Tehát NINCSEN lakhatási válság.
Bérlakás van bőven, piaci árakon (bérleti díjon), mely a nyugati árak töredéke (igaz a fizetések is kisebbek) - de van BŐVEN.

- A lakások relatíve olcsók (ezért csapnak rá le a külföldi vevők).
- A lakás árak nem mesterségesen magasak (ez is marhaság), ez a piaci helyzet - ezek PIACI árak
- Mivel a lakótelkek száma korlátozott, a belváros akkora Bp-en (meg minden frekventált helyen Pesten és vidéken), amekkora, ott túlkereslet van, magasabbak az árak, sok a pénzes vevő, erős a kereslet - ez felemeli az árakat

- Panelprolik -
Ma már nincsen munkásosztály... Másrészt proli nem attól valaki, hogy hol lakik, hanem attól, hogy hogyan viselkedik, mennyire ad magára, tudására, intelligenciájára, tájékozottságára, műveltségére, modorára, viselkedésére, külsejére stb.
- Van panelben élő professzor, dr. és alkalmazott ismerősöm is, sok, nem úgy viselkednek, mintha prolik (lumpen prolik) lennének... Ez egy média kreálmány.
S vannak egyetemet végzett gazdag emberek - fiatalok is - akik ócskábban viselkednek, mint egy lumpenproli

(Egy kicsit javítottam, csiszoltam rajta, mert ez egy fontos téma, tele tévhitekkel, manipulációval - informálódj minél több forrásból, s gondolkozz önállóan, s ne higgy el mindent...)

kewcheg 2021.12.20. 17:30:07

@Nancsibacsi: Egyébkén a tanarakat már most is megfizetik.Biosz.kémia, matek, fizika, nyelvek: 5000 ft.egy magánóra....csak a könyvtár-ruhatár szakosok nem tudnak mellékjovedelemre szert tenni...

Buchhalter 2021.12.20. 17:41:09

@Nancsibacsi: még szerencse, hogy sok szakember nem ért egyet az agyament bérlakás hozzáállásodhoz. Németeknél indul jövőre a program : 4 év alatt 400 000 bérlakás. Szóval bekaphatod. Én örökségben lakom még is jobb a szívem akinek nincs és még az általad emlegetett kemény munkával sincs esélye saját lakásra. Mivel anti szoc vagy , remélem hamar megdöglesz valami csúnya betegségben. Szép estét.

Buchhalter 2021.12.20. 17:45:20

@apro_marosan_petergabor: ritka sok zagyvaságot írkáltál. Például a saját tulajdon vicces: 1 millió tulaj fizeti a hitelét a banknak. Amíg fizet az biza a banké. A 95 % már itt bukik. Komolyabb piac kutató ingatlan cégek , mit például az Otthon centrum 88 %-ra teszi a saját lakással rendelkezők táborát ,de az óriási banki hiteles állományt nem vették figyelembe.

bontottcsirke 2021.12.20. 19:22:46

@Nancsibacsi: ezek nagyon gáz parafrázisok, amiket tetszik puffogtatni, inkább most már unokázni kéne a bácsinak és több öröme lenne,.

bontottcsirke 2021.12.20. 19:23:48

@kewcheg: és akkor ez rendben van? Mert nem kell művészet , irodalom? Akkor dögöljön éhen?

kewcheg 2021.12.20. 19:46:57

@bontottcsirke: nekem kéne....de a piac igy döntött, hogy mat.fiz.és társai+ nyelvek érnek meg óranként 5 rugót.Ebből kikövetkeztethető, hogy milyen pályák a népszerűek.....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.12.20. 19:58:23

@Buchhalter:

"az átlag magyar beteges hozzáállását a minden áron saját lakást elméletéhez."

Annyira ez nem beteges, inkább kényszerű vagy logikus. Mert lehet dönteni, hogy lakbérre vagy törlesztésre ad ki az ember havi 100+ ezer forintot. S akkor már inkább törlesztésre.

Ha az illető jó hitelt vett fel, akkor a törlesztő nem változik, és x év után visszafizette a hitelt. Ha a lakbért választja, az évente emelkedik, és nyugdíjasként is fizetnie kell, már ha van miből.

apro_marosan_petergabor 2021.12.20. 20:10:42

@Buchhalter:
- Nos a 90% is "kissé" más mint a német, francia, svéd (jóléti állam) 50-70%-a...
(élvonalban vagyunk Európában, mögöttünk több, vagy 24 ország...)
- A bank jelzálogot jegyez be a tulajdonra, a hitel m é r t é k e szerint 40 millás lakáson pl. 10 milla 25%, ha megakad a fizetés indulnak a tárgyalások, nincsen einstand...
( s jelzáloggal is eladhatod a lakást, te vagy a tulajdonos...:), nem a bank rendelkezik.
- Nagyon kis arányban kényszerülnek eladásra a nemfizetők. A tullapon pedig a tulajdonos szerepel, a széljegyen van a bank, mecsoda különbség...
- Segíthetek még valamit?

Örömhernyó 2021.12.21. 02:35:52

@apro_marosan_petergabor: Amit írsz, az osotbaság. A főbérlő helyett nem leht tulajdonost mondani, írni. A lakásbérleti szerződésben bérbeadó szerepel.

Örömhernyó 2021.12.21. 03:13:34

@Nancsibacsi: Lehet bérlakásprogram, teljesen mindegy, hogy hol. Megjegyzem bérbeadóként nem csak a romákat kell kerülni, hanem a magyarok jó részét is. Sajnos. Van egy elég széles réteg, akik ugyan leszóljk a romákat, de a saját életmódjuk teljesen hasonló, a más magántulajdona iranti tisztelet, szerződések betartása nem jellemző rájuk.
Én is laktam itt olyan lakásban, amit előttem helyi, ázsiai emberek béreltek évekig. Olyan mocskot, pusztítást hagytak maguk után, hogy hetekbe telt a bérbeadónak helyrehozni azt. Mondjuk úgy, hogy cigány szinten lelakták a lakast. A bérbeadó nagyon meg volt velem elégedve, hogy én külföldiként mennyire normálisan kommunikálok probléma, meghibásodás esetén, rendet tartok. Sőt, védem az ingatlant a közelben lakó antiszociális ázsiai csőcselék (mert itt is van lumpen) károkozásától.
Ugyanis a magyar szemmel halkszavú, konfliktuskerülő kelet-ázsiaiak előszeretettel cigiznek ott, ahol ki van téve a tiltótábla (a bírság 60ezer forintig terjed, de ott pont nincs kamera) előszeretettel szemetelnek ott, ahol nem látnak kamerát. Például dobája a járvány alatt munkanélkülivé vált antiszociális pasas a húscafatokat a nyári melegben a környékbeli házal tetejére, mert ő macskát etet... De csak ott meri, ahol nincs kamera! Én meg felszereltem egy rejtett kamerát, pár nap után irány a rendőrség. Itt ritka, hogy valaki ennyire érvényesíti az érdekeit és utánamegy az antiszoc elemeknek civilként, itt inkább a "ne szólj szám, nem fáj szerszám" filozófia érvényesül Boncz Géza után szabadon. Szóval itt is van sunyi geci, de azok jellemzően nem kapnak állami bérlakást, mert ott komoly, közjegyző előtt kötött szerződés van, felelősség. Itt a lumpen általában olyan, akinek van saját ingatlana, de nem mert megdolgozott érte, hanem mert a családjának van generációk óta és neki nem kellett ezért dolgoznia. Vagy bérel magánúton, mert ő ilyen életmóddal nem kaphatna állami bérlakást.

Itt, ahol élek a horribilis ingatlanárak miatt az igazságügyi minisztériumnak van egy 60 éve épült telepe, ahol a dolgozók laknak a családjukkal, mert nincs lakás a közelben. A telep elég szarul néz ki már mai szemmel, de nem lehet máshogy állami szerveket működtetni, mert nincs lakás, ha lenney azt se tudná sok tisztviselő megfizetni.

Az, hogy vannak lumpenek, nem lehrt indok, hogy egészségügyis, tanár, közszolga, normális munkavállaló ne kaphasson bérlakást. Mert az ugye megvan, hogy az állami alkalmazottak, közszféra dolgozói igenis kapnak sok esetben szolgálati lakást vagy munkásszállót még ma is. Rendőrök, katonák, egészségügyisek (nővérszálló volt a neve ennek régen), kormányzati dolgozók. A rendszerváltás utáni visszaesést követően ma már egyre több a munkásszállójellegű elhelyezés. Egy világvárosban, ahol van egy nagyon drága üzleti negyed, azt körülveszi egy megfizethetetlen lakóövezet, nem lehet úgy működtetni intézményeket, cégeket, hogy nincsenek bérlakások. Magyarországon Budapest az egyetlen ilyen nagy kiterjedésű
Vidéki származású rendőr ismerősöm pár éve Budapesten a rendőrség által fizetett munkásszállón lakott, pedig nem talpas járőr, hanem tiszt volt.
Csak hát munkásszállón nincs olyan, hogy családdal élsz.
Egyetemi oktatók is kaphatnak szállást az egyetemtől, ahova jártam.
Az a baj, hogy Magyarországon mindenki a cigányokra asszociál a bérlakások kapcsán. Igen, volt ilyen, az én szülővárosomban a tanácsi bérlakásokban laktak a cigány, tanyáról beköltöztetett szarmagyar, lumpenproli elemek. Egyszerűen a 21. században nem ezeknek kell kiadni az állami bérlakásokat. De nem is helyi politikusok családtagjainak.

Külföldön is jártam egyetemre, ott is a diákszállón volt az alagsorban pár folyosó, ahol kutató, orvos, mérnök, újságíró, óvónő, lelkész is lakott. Ez is pont olyan, mint a bérlakás.

eßemfaßom meg áll 2021.12.21. 07:13:03

@Nancsibacsi: "Nagyvárosokban eleve nincs is igazi családi ház. Az számomra nem családi ház, ahol a kert akkora, hogy nem fér el benne mondjuk egy fa. "

Te tényleg nem léptél még ki a BP városhatár táblán túl.

eßemfaßom meg áll 2021.12.21. 08:52:12

@Nancsibacsi: "Vagy lopja a szülei idejét azzal, hogy folyamatos sofőrködésre kényszeríti mondjuk még 14 évesen is?" 14 évesen felszáll a buszra, felül a bringára. Pont ahogy én csináltam annyi idősen a város közepén a sokemeletesben csak a bringa itt a garázsban áll nem a közös bringatárolóban prédaként vagy nem kell felcipelni a sokadikra és kerülgetni.

Az a baj, hogy te olyanról beszélsz amit nem próbáltál soha és valszeg próbálod meggyőzni magad, hogy a te helyzeted a lehető legjobb ott a kelkáposztaszagú folyosón a lakásod felé baktatva. Én meg éltem kistéglalakásban nagyobbtéglalakásban kisebb panelben nagyobb panelben és családiházban. Mindezt ugyanabban a nagyvárosban (megyeszékhely, megyei jógú város) kb ugyananolyan távolságra a nagyvárosi jóságoktól. A jó gimik mellett eleve nincs panel, a panellakó is pont annyit buszozik mint a családiházas, a jó áltiskolák mellett is több a családiház mint a kaptár, a kaptársas iskolák a gyengék bár tény, hogy 5percre vannak gyalog a kaptártól. Egyetem-főiskola esetén meg kb utolsó szempont, hogy az ország melyik pontján van.

eßemfaßom meg áll 2021.12.21. 08:58:47

@Barbara Luna:
"Csak a kommenetket jöttem olvasni.
Egyikőtök közelében nem laknék.
Ez a röfögés annyira, de annyira prolis.
Mondjuk vicces IS! MÉÉÉG!"

Végre egy intellektuális komment a sok proli röfögés között. Egyből megemelkedett a színvonal.

eßemfaßom meg áll 2021.12.21. 09:04:27

@Örömhernyó: "A főbérlő helyett nem leht tulajdonost mondani, írni. A lakásbérleti szerződésben bérbeadó szerepel." Vagyis nem főbérlő szerepel hanem bérbeadó. Aki az esetek nagytöbbségében a tulajdonos.

Örömhernyó 2021.12.21. 12:47:37

@eßemfaßom meg áll: Tehát bérbeadó. Szerződésről, kötelmi jogviszonyról beszélsz, nem tudom minek keversz ide dologi jogi fogalmakat, mint a tulajdonos. Dilettáns fasz.

Nancsibacsi 2021.12.21. 13:35:38

@Andy73: Ennyire nem kell a lelkedre venni hogy cigányok közé jár a gyereked iskolába.

Nancsibacsi 2021.12.21. 13:36:19

@Buchhalter: "Németeknél indul jövőre a program : 4 év alatt 400 000 bérlakás. "
Először oldják meg hogy ki tudják fűteni a jelenlegieket, a nagyon okos németek :-D

Nancsibacsi 2021.12.21. 13:37:21

@bontottcsirke: De most komolyan: a harmadik farok akinek kifogytak az érvei, és átmegy személyeskedésbe, zsinórban? Hát azért ettől többet néztem ki belőletek fiúk - főleg az Andy gyerekből.

Nancsibacsi 2021.12.21. 13:47:21

@Buchhalter: "Például a saját tulajdon vicces: 1 millió tulaj fizeti a hitelét a banknak. Amíg fizet az biza a banké."
A banké egy pillanatig se lesz, sose fog a bank neve rákerülni a tulajdoni lapra. Amiről beszélsz az a lízing, de Magyarországon lakást nem nagyon szoktak lízingelni - inkább autóknál divat ez.

bontottcsirke 2021.12.21. 13:51:19

Beszűkült emberekkel nem lehet másképp. Beszűkülésre meg nem lehet érveket felhozni. Mert a szűkületből nem látszódnak.

Nancsibacsi 2021.12.21. 13:51:35

@Örömhernyó: Megint borzasztó sokat írtál, de még mindig nem értem:
A. Miért kellene itt bérlakás programot csinálni? Miért lenne ez jó MINDENKINEK - nem csak annak a marginális haszonélvező kisebbségnek, aki jót röhögne, hogy a hasát sütteti a nappal, és mégis milyen fasza lakása van.
B. Miért pont itt kellene csinálni, ahol legalább az ország 15%-a olyan, hogy tök egyértelműen nem akar dolgozni, viszont jól szeretne élni? Ha szétnézek a magyarok között is, akkor valóban: van ez 30-40% is. Pont itt?
Egyszerűen ebben én SEMMI, az ég világon SEMMI logikát nem látok, semmi érvet, hogy miért kellene itt bérlakásokat építeni. Azt vegyük már észre, hogy ez pénzbe kerülne - kibaszott sok pénzbe. A pénz nem semmiből van. Ha mondjuk emelnének 5%-ot az ÁFAn, vagy 15%-ot a jövedelem adón - akkor is épüljön? Én úgy gondolom hogy az adóbevétek elköltésének kb a legrosszabb módja a bérlakás építés.

Nancsibacsi 2021.12.21. 13:52:29

@eßemfaßom meg áll: "14 évesen felszáll a buszra, felül a bringára."
Arról beszéltél hogy autóval 5 perc. De amúgy kérek továbbra is egy konkrét ingatlant, ami ilyen szerinted, és eladó - nyugodtan linkeld be a hirdetését.

Nancsibacsi 2021.12.21. 13:55:45

@eßemfaßom meg áll: "A jó gimik mellett eleve nincs panel"
Hát pl. Egerben a Neumann az konkrétan egy panel dzsungel közepén van, és évről-évre top100-as középiskola. De amúgy eleve azt írtam, hogy 15 perc villamossal.

Örömhernyó 2021.12.21. 16:39:08

@Nancsibacsi: A pénz megvan, csak másra költik. Rosszul használják fel. Te hazug módon azt szajkózod, hogy a lumpen, dolgozni nem akaró 15% járna ezzel jól. Eleve dolgozó embereknek kell adni a bérlakást, nem pedig dolgozni nem akaróknak. És meg van oldva a problémád, ami persze álprobléma.
A bérlakás nem évente párszor, félkihasználtsággal se üzemelő ingatlan, mint egy stadion. Márpedig stadionokra van pénz. A lakók fizetnek érte.
A stadion kinek jó? Pár tízezer embernek? Az autópálya miért jó mindenkinek? Én nem vezetek rajta. Vasút? Aki nem mellette lakik, annak nem hasznos. A nagycsaládos szülőgépeknek támogatása a szememben kidobott pénz, nekem semmi hasznom abból, hogy öntik a közpénzt a sokgyerekesekre.
Egy bizonyos városszerkezeti átalakulás felett a dolgozók kiszorulnak a munkahelyeik közeléből. Ez már Budapesten is jellemző. Ilyenkor kellenek bérlakások.
Neked az a mániád, hogy a dolgozni nem akaró emberek fognak ott lakni, ami hülyeség, hisz munkahelyhez, lakbérfizetéshez kell kötni a használatot. Ennyikeh!

Autópálya híd, stadion minden faluba, Kossuth tér felújítása és más látványberuházások miatt se kellett emelni adókat. A bérlakás ráadásul lakbérrel üzemel, nem egy feneketlen kútba öntik a pénzt.

eßemfaßom meg áll 2021.12.21. 17:06:24

@Örömhernyó: Tehát nem főbérlő és nem albérlő. És a szerződés azzal fog kezdődni, hogy a bérbeadó tulajdonosa a bérbeadott ingatlannak.

eßemfaßom meg áll 2021.12.21. 17:24:29

@Nancsibacsi: "Arról beszéltél hogy autóval 5 perc. " Igen. Autóval 5 perc, bringával 8 busszal 15. 6 évest még viszi az ember autóval a 14 évest meg már nem. Ez tényleg nagyon bonyolult?
Nem fogok neked eladó ingatlant keresni, de a mi házunkat épp most (szó szerint most) vette meg egy fiatal kisgyermekes pár itt a fujjvidéken. Pestről panelből jönnek. A fenti számok ez alapján a ház alapján születtek. Pluszba még gyalog 5 percre van ovi. teszkóhiper kocsival 3p bringával 7p gyalog 12p. Az udvaron van pár fa, kis medence, épített hinta/mászóka. És a környék nem c kategóriás, mielőtt még elképzelsz egy putrisort.

eßemfaßom meg áll 2021.12.21. 17:28:01

@Nancsibacsi: "Hát pl. Egerben" nem Egerről beszéltem hanem a saját városomról (tudod megyeszékhely, megyei jogú város stb... ) Van gimi a panelek között is, oda járnak azok akik nem tudnak a 2 jóba bejutni.

eßemfaßom meg áll 2021.12.21. 17:34:08

@Nancsibacsi: Az kimaradt, hogy a 2 gimi top100as és nem a második hanem az első felében.

Nancsibacsi 2021.12.21. 18:22:10

@Örömhernyó: Azt a pénzt az használja fel, aki a legtöbb szavazatot kapja, mert leginkább bíznak benne, hogy a legjobban - legkevésbé rosszul - használja fel. Ha benned bíznának, akkor te bérlakásokat építenél - de nem bíznak, ezért nem építenek.
Én pl. egy rossz szót nem szóltam azért hogy a SZORGOS fiataloknak megkönnyítették a lakáshoz indulást, az oktatás finanszírozását, hogy már csak azért, hogy megígéri hogy lesznek gyerekei és egy rakás pénzhez tud jutni egy házaspár. Mert valljuk be: ha közmunkás, segédmunkás, akkor nem igazán fog tudni profitálni az állam nagycsaládos támogatásából NAGYON HELYESEN. Nem azoknak kell szaporodniuk, akinek megszületni is kár volt.
A családi támogatásokra úgy jut pénz, hogy azt az adót is be kell valakinek fizetnie, hogy szét tudják osztani - és én ebből egy fillért nem láttam, csak fizettem bele adót. Mégsincs ezzel bajom, mert ennek van TÁRSADALMI hasznossága. Annak hogy a csöveseket, cigókat, a lustákat kiváló lakhatási körülményekhez juttatjuk fillérekért - annak meg nincs. Ezért vártam volna tőled valami érvet, hogy vajon mit fog az HOZNI az állam konyhájára, hogy azokat a kicsi haszonértékű egyedeket, akik szociális bérlakásba költöznének életet tengődni szponzoráljuk. Többet fognak keresni? Több adót fizetnek be? Hirtelen agysebészekké válnak, vagy IT startupot indítanak? Meséljél.
Az mocskos populizmus, hogy Németországban pl. ezt csinálják, és ezzel szavazatot akarnak vásárolni a leszakadó, haszontalan népség között.

Nancsibacsi 2021.12.21. 18:23:11

@eßemfaßom meg áll: "Nem fogok neked eladó ingatlant keresni"
Mert nem tudsz. Mert amit én felsoroltam infrastruktúrából abból a felét tudod felsorolni - azért nem tudsz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.12.21. 19:23:08

@Örömhernyó:

" Eleve dolgozó embereknek kell adni a bérlakást, nem pedig dolgozni nem akaróknak. És meg van oldva a problémád, ami persze álprobléma."

Sajnos nem álprobléma, hanem nagyon is valós. Szerinted mi történne, ha komoly állami bérlakásépítés kezdődne, és azokat a dolgozó családoknak adná ki az állam? Elárulom: a mindenféle jogvédő szervezetek másnap már Brüsszelben sírnának, hogy a rasszista Fidesz diszkriminálja a rossz lakáskörülmények között élő cigány és nem cigány lakosságot. Mert aki dolgozik, az fizesse csak meg a piaci lakbéreket, és az állami bérlakásokba költöztessék be azokat, akiknek nincs munkájuk, ezért nem tudják a piaci lakbéreket megfizetni.

nincs1agy 2021.12.21. 19:27:46

@Örömhernyó:

Ennek történelmi okai is vannak. Ott már a háború után komoly bérlakásépítési program indult, míg mi ugye a vas és acél országát építettük, aztán csak az '50-es évek végén kezdtünk hasonlóba, és a "fejlett szocializmus" közel sem épített annyi bérlakást, mint a "hanyatló" nyugat.
Például Bécs városa jelenleg is évi 500 millió eurót költ arra, hogy megfizethető árú jó minőségű bérlakást biztosítson polgárainak. Büszkék arra, hogy a lakhelye városon belüli elhelyezkedése alapján nem lehet következtetni a bérlő jövedelmi helyzetére.

apro_marosan_petergabor 2021.12.22. 00:23:32

@Örömhernyó:
Ember, ennyire nem érted?

Nincsen "főbérlő". Amikor tanácsi lakások voltak, a lakásokban bérlők éltek (akik az államtól béreltek). Ezek bérbeadták a lakás egy-két szobáját az "albérlőnek", mert ők voltak a "főbérlők".
Ma, vagy 30 éve a tulajdonosa (aki nem bérel senkitől) adja ki a saját lakását a bérlőnek. Így megszünt a "főbérlő" fogalma, s vele együtt az "albérlőjé" is, illetve az "albérleté" is (a bérleti szerződésben kizárják, hogy a bérlő a bérlakást bérbe adhassa).
S persze a "társbérlőjé" is.

apro_marosan_petergabor 2022.01.02. 11:44:57

Sok marhaságot látni ebben a hosszúlére eresztett cikkben.

- Főbérlő: Ilyen nincsen. Tulajdonos(lakás) van, a tulajdonos senkitől sem bérel, hanem bérbeadja a lakását (-ait) a bérlőnek (nem albérlőnek). A két kizárt fogalom a kommunizmusban keletkezet (a társbérlettel, s tárbérlővel) együtt, s ezeket a Szovjetunióból importáltuk... 30 éve lejártak e fogalmak.

- Lakhatási válság Magyarországon
Ez sincs. Magyarországon az emberek 95%-a saját lakásban lakik ez sokkal magasabb a legtöbb nyugati államnál, az USA-t is beleértve. A többiek bérelnek.
Hogy ez miért van így: röviden, az állam a komunizmusban elvette rengeteg ember magántulajdonát (lakását, házát), ebből lettek a tanácsi bérlakások.
Majd a rendszerváltás után a piaci ár töredékéért, részletre (10-15%)-ért eladta a bérlőknek (más tulajdponát), az eredeti tulajdonos kártalanítása nélkül...
(Képzelje ezt el mindenki ma, ha a lakását elvenné az állam, s azt mondaná neki, jó, mostantól fizethetsz alacsony lakbért a saját lakásodért. Lenne némi felháborodás...
vagy másnak adná a lakását. Pl. Gyurcsány Ferenc (lopott) villájába beköltöztetnének pár hajléktalant vagy fiatal házaspárt...:)

A képet árnyalja, hogy volt azért sok szövetkezeti, meg önerőből épült lakás - társasház, ház, ezekre nem vonatkoznak az elmondottak.

- Ma igen nagy és sokféle támogatással vehet, építhet valaki lakást, SAJÁTOT ha vállal gyereket, gyerekekeket - önerős, vissza és vissza nem térítendő támogatással. Ha szorgalmas vagy, dolgozol neked is lehet. Ezért sincs lakhatási válság.

Nyugaton ez nem így van.

Tehát NINCSEN lakhatási válság.
Bérlakás van bőven, piaci árakon (bérleti díjon), mely a nyugati árak töredéke (igaz a fizetések is kisebbek) - de van BŐVEN.

- A lakások relatíve olcsók (ezért csapnak rá le a külföldi vevők).
- A lakás árak nem mesterségesen magasak (ez is marhaság), ez a piaci helyzet - ezek PIACI árak

- Mivel a lakótelkek száma korlátozott, a belváros akkora Bp-en (meg minden frekventált helyen Pesten és vidéken), amekkora, ott túlkereslet van, magasabbak az árak, sok a pénzes vevő, erős a kereslet - ez felemeli az árakat
Itt még hozzáteszem, a média hype is emeli az árakat, ez az ingatlapiaci hiénáknak jó,
így eszük ágában sincsen tiltakozni ellene...

- Panelprolik -
Ma már nincsen munkásosztály... Másrészt proli nem attól valaki, hogy hol lakik, hanem attól, hogy hogyan viselkedik, mennyire ad magára, tudására, intelligenciájára, tájékozottságára, műveltségére, modorára, viselkedésére, külsejére stb.
- Van panelben élő professzor, dr. és alkalmazott ismerősöm is, sok, nem úgy viselkednek, mintha prolik (lumpen prolik) lennének... Ez egy média kreálmány.
S vannak egyetemet végzett gazdag emberek - fiatalok is - akik ócskábban viselkednek, mint egy lumpenproli

(Egy kicsit javítottam, csiszoltam rajta, mert ez egy fontos téma, tele tévhitekkel, manipulációval - informálódj minél több forrásból, s gondolkozz önállóan, s ne higgy el mindent, ami a médiából folyik...)

Cpt. Flint 2022.01.07. 14:21:16

@Nancsibacsi: A Neumann (oda járt a fiam) már nem egy igazán jó gimi, bármit mutassanak is a számok (aminek alakításában vannak kiskapuk... pl. gimiseket indítani szakgimis versenyeken... kompetenciamérés tisztasága...)
Ráadásul alapítványi, szóval fizetős.
Ha már Eger, akkor elsődlegesen Szilágyi, emellett Gárdonyi v. Pásztorvölgyi esetleg. Egyik se a panelrengetegben van.

Cpt. Flint 2022.01.07. 14:22:26

@eßemfaßom meg áll: "nem Egerről beszéltem hanem a saját városomról (tudod megyeszékhely, megyei jogú város stb."
Csak szólok, hogy Eger is megyeszékhely és megyei jogú város. De nem nagy, az igaz.

Nem vagyok előítéletes, csak intuitív!

Élménybeszámolók, film és könyvkritikák, túraleírások; társadalmi, gazdasági, történeti és kulturális tematikájú cikkek, s egyéb randomságok gyűjtőhelye. Szókimondó, bevállalós, szertelen. Polkorrektséggel nem vádolható.

Friss topikok

Címkék

alkotói válság (1) állam (1) animáció (1) bál (1) bálterem (1) bécsikeringő (1) biblia (1) bíboros (1) boszorkány (1) búcsúcédula (1) bűnös élvezet (2) dinaszia (1) drágulás (1) drag queen (1) egyenlőség (1) egyházak (1) elavult (1) ellenállás (1) építészet (1) építkezés (1) építmény (1) épület (1) érzékenyítés (1) étel (1) európa (1) Európa (1) fantasy (1) felolvasás (1) feminista (1) feminizmus (3) férfi (1) feszültség (1) film (4) forraltbor (1) Game of Thrones (1) gazdaság (4) giccs (2) globalizáció (2) gyerek (1) habcsók (2) háború (1) hagyomány (4) hajlakk (1) Halloween (1) Halottak Napja (1) harc (1) harry potter (1) herceg (1) hercegnő (1) hiedelem (1) House of the dragon (1) identitás (1) identitásharc (1) ideológia (3) individualizmus (1) információ (1) internet (1) invázió (1) ital (1) jelmez (1) kegy (1) kelet (1) kereszténység (1) keringő (1) kiállítás (1) kiégés (1) kiközösítés (1) király (1) királynő (1) kollektivizmus (1) könyv (2) könyvtár (1) kormány (1) közélet (3) kritika (1) Kultúra (6) kultúrharc (2) lakhatási válság (1) lakópark (1) lakótelep (1) lélek (2) lmbtq (3) LMBTQA+ (2) magas (1) magas lány (1) magas lány gondok (1) magas nő (1) magazin (1) Magyar (2) Magyarország (1) média (1) médiatér (1) médiatudomány (1) megemlékezés (1) megújhodás (2) meztelenség (1) Mindenszentek (1) monarchia (1) mozgalom (1) munka (1) művészet (1) múzeum (1) nacionalizmus (1) nemiség (1) nemzet (1) nemzetállam (1) nemzeti ünnep (1) néplélek (1) népszokás (1) nihilizmus (1) (1) nyugat (1) ország (1) panel (1) pap (1) pápa (1) pénz (2) píszí (1) playboy (1) pók (1) politika (3) polkorrekt (1) progresszív (1) protokoll (1) próza (1) psziché (1) Puzsér-szindróma (1) Puzsér Róbert (1) Rajzfilm (1) rasszizmus (1) reformáció (1) rituálé (1) royal watcher (1) ruha (1) sárkány (1) Sárkányok Háza (1) sorozat (1) sportcsarnok (1) szakrális (1) szalag (1) szalagavató (1) szex (1) szexuális forradalom (1) szociális (1) tabu (1) tall girl (1) tall girl problems (1) tánc (1) tárlat (1) társadalom (10) társasház (1) töklámpás (1) Toldi (1) tornacsarnok (1) történelem (8) tradíció (4) transz (3) transznemű (1) transzvesztita (1) Trónok Harca (1) tudás (1) tűzijáték (1) ugar (1) Újjászületők (1) újság (1) újságíró (1) ukrajna (2) ünnep (1) uralkodó (1) vallás (1) vers (1) woke (1) zsúrnalisztika (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása