A Puzsér-szindróma tünetei és kezelése

nemvagyok_eloitletes_csak_intuitiv.jpg

A szomszédunkban dúló háború visszaterelte a történelmet megszokott medrébe; mintha kidobták volna az emberiséget a maga programozta virtuális valóságból. A szavaknak hirtelen súlya lett, a döntések valódi következményekkel járnak. Mindenkinek rendelkezik véleménnyel a dologról, melyet nem átall a nyilvánosság elé tárni. A tengernyi nyilatkozatból, cikkből s eszmefuttatásból kirajzolódik egy érdekes mintázat, melyet én csak Puzsér-szindrómának hívok.

Mi a meredt lóbráner az a Puzsér-szindróma? – kérdé a művelt olvasó.

Ez ama jelenég, amikor egy újságíró/médiamunkás/politikus a véleményét, vagyis inkább annak kifejtését csak és kizárólag a többiektől való különbözőség jegyében alakítja. Ennek egyik fő motivációja a tömegből való kitűnés szándéka, hisz a médiatér liberalizációja révén mind több és több ember publikálhatja magvas gondolatait.

Azonban ha csak erről volna szó, az olyan szélsőbalos és szélsőjobbos oldalak szerzőit is vádolhatnám Puzsér-szindrómával , akik hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb következtetéseket képesek levonni a  legbanálisabb eseményekből is. Elvétve megjelenhet, azonban ezen médiatermékek annyira extrém ideológiai elszigeteltségben élnek a világ többi részéhez képest, hogy a fősodorbeli orgánumokhoz képest eleve különc gondolatmeneteket prezentálnak, az ahhoz tartozó nyakatekert logikával. Talán ennél is fontosabb, hogy ezen közösségek végletesen dogmásak, így ha akárki kipofázna a sorból, azonnal visszapofozzák. Náluk csak vertikálisan, a megszokott elméletek fokozásával lehet valamiképp kitűnni, ami egy roppant öngerjesztő folyamat.

jordi-van-hees-overview-rendering-010-small.jpg

Merthogy Puzsér-szindróma alapvetően horizontális jelenség, fontos aspektusa a politikai közép felé tendálás, a magyar bal-jobb viszonyrendszert való meghaladás szándéka. Ennél fogva csak olyan orgánumokban jelenik meg, ahol ha nem is épp támogatott, de megtűrt dolog a fősodorbeli véleményfolyamtól való eltérés. Legtöbbször kisebb, periférián lévő lapokban érhető tetten, de egyre csak terjed. Kivételek persze akadnak.

Nem véletlen, hogy éppen az általam mélyen tisztelt Puzsér Róbertről neveztem el a jelenséget, mert ő a magyar harmadik utas politika jelképe. A publicista megnyilvánulásainál tűnt fel először, hogy a földi halandó számára sokszor láthatatlan fonalakkal összefűzött eszmefuttatásainak logikája azért oly nyakatekert, mert a közvetlen környezettől való különbözőség hajtja azokat, semmint személyes véleménye.

Honnan ismerhető fel a legkönnyebben a Puzsér-szindróma? Leírom az árulkodó jeleket:

  • Illogikusnak tűnő, nyakatekert megfogalmazás
  • Nehezen követhető gondolatmenetek
  • Sokszor fellengzős stílus
  • A megszokottól eltérő ideológia eszméinek ismertetése
  • Erőltetett, nem szervesen születő elméletek
  • Az író személyének előtérbe kerülése a tartalommal szemben

Néha valóságos megpróbáltatás végigolvasni egy ilyen írást, ahogy megfeszülve próbál valami egyedit mondani. Közben megfeledkezik saját véleményéről, gondolatairól. Ilyenkor sokszor a szerző személye kerül előtérbe az általa írt tartalomnak sokszor kárára, ahogy a másoktól való elkülönülésre koncentrál. Személyi kultusz? Esetleg...

Leggyakrabban balos környezetben mozgó jobbos ideológiák felé tendáló publicisták körében érhető tetten a legillusztrisabb módon, de jobbközepes orgánumokban is találunk példát bőven. Ezek eszményi táptalajt nyújtanak a politikai centrum megjelenésének.

 Itt jogosan vetődik fel ama kérdés, hogy miért van jelentősége néhány publicista különcködésének? A Puzsér-szindróma jelensége kétségbeeséssel, s megkeseredettséggel van átitatva. Ennél fogva jóval többről van itt szó, mint puszta feltűnési vágyról.

20210822pueblo-bonito.jpeg

Polarizált társadalmunkat szétfeszítő rés lassan már egy valóságos kanyon.  Ahogy tágul a szakadék, egyre többen zuhannak a közbülső térbe, le, a mélységes mélybe, ahova fény már alig hatol le. Az árok lakói elszigetelődtek már a fenti világtól, de mindkét oldal hangját hallják, teljesen tisztán. A felszínlakók kizárólag egymással foglalkoznak, ám a távolság mostanra akkorára nőtt, hogy egymás szavát meg nem érthetik.

Közben az ároklakók kétségbeesetten próbálnak kikecmeregni, betemetni az egyre áthatolhatatlanabb szakadékot, így időről időre segélykiáltásokat hallatnak, amik felhallatszanak a mélyből. A Puzsér-szindrómás megnyilvánulások ezek a segélykiáltások.

A szekértáborharc szüleménye ez, jobbára ártalmatlan jelenség. Mértékkel alkalmazva igazán érdekes gondolatok keletkezhetnek általa, igazi csemegék. Túlzásbavitele azonban személyi kultuszt, az író személyének előtérbe nyomulását okozhatja, amire a befogadó egy hanyag legyintéssel annyit felel: „Csak egy feltűnési vágytól fűtött firkász agymenése!”. A nehezen követhető gondolatmenet miatt sokan nem olvashatnak végig egy adott írást, ami miatt értékes gondolatok nem juthatnak el az olvasókhoz.

A harmadik út megalakulásában sokan kételkednek, létezését annál is többen tagadják. Pediglen nagyon is léteznek, s egyre csak bővül a szakadékba zuhanók tábora. Akik erről nem hajlandók tudomást venni, csak saját bukásukat siettetik; amikor majd ráeszmélnek, már késő lesz. A Puzsér-szindróma méregfogát csak a kultúrharc mérséklése, diskurzus alakítása révén lehet kihúzni, meghaladva az egyik vagy másik oldalhoz való hűségesküt.

Mert béke csak akkor lesz, ha megtörjük a hatalom mérleghintáját!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemvagyokeloiteletescsakintuitiv.blog.hu/api/trackback/id/tr8417796597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.04.03. 20:16:32

Puzsérral egy gond van. Neveletlen.
Senkit nem hagy, hogy befejezéssel a gondolatait.

nemecsekerno_007 2022.04.04. 08:55:35

Másodpercenként egy tonna kerozint éget el.

Na ez a baj Zsupérral.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.04. 09:59:05

Puzsér beállt MZP mögé, szóval most ő is nagyot bukott.

nemecsekerno_007 2022.04.04. 10:54:51

Puzsérnak is egyetlen mázlija, hogy nem tűzszerész.

Cpt. Flint 2022.04.04. 11:32:49

Ez a bejegyzés a benne körülírt Puzsér-szindróma kiváló példája.

Mindenkinek Igaza van 2022.04.04. 14:19:20

Igen, a legáltalánosabb értelemmel nehezebb a legáltalánosabb nézőpontokon kívül másokat felfogni, megérteni, főleg, ha az még bonyolultabb, nyakatekertebb is és nem pusztán csak a megszokottól eltérő.
Maga az élet, az ismert és nem ismert természeti törvények milyen körmönfontak már, pedig az még megszokott is!
Saját magunkat nem bírjuk felfogni, csak tudattalanul következtetünk, de inkább csak reagálunk a környezetünkből kapott, számunkra valamilyen módon értelmezhető jelzésekből/-re.
Nem is csoda hogy arányaiban csak kevesek foglalkoznak a fizikai érzékszerveiken keresztüli kielégítéseken túl más dolgokkal.
Ilyenkor az állatvilág jut eszembe azzal a különbséggel, h ott nincs döntési lehetőség és fenntarthatóan működik.
A legáltalánosabb értelemnek minden alá van vetve, végtelenül ki van szolgáltatva még saját maga is, mivel nem tartja még saját magát sem egyenrangúnak magával.
Nem érti saját magát, a környezetét, fél és agresszív, a pusztulás felé tart. De legalább címkézhet, önmagával összehasonlítgathat, polarizálhat, mutogathat rajta kívül álló dolgokra és kifogásokat gyárthat stb...

Ahogy a fent leírt szakadék tágul és mind többen kerülnek bele, az válik az új általános értelemmé, keskenyedik a két partoldal és remélhetőleg fenntartóan átveszi a folyamatosan valós ismereteken bővülni akaró és őszinte diskurzuson, tiszteleten alapuló létformát.

Andy73 2022.04.04. 15:01:49

Puzsér egy ismert publicista, a blogger viszont nem az. A publicisztikaval nem kell egyetérteni, a jó publicisztika egyrészt elgondolkodtat, másrészt szórakoztat, különben nem sokan olvassák el vagy nézik meg - Puzsér is inkább a tévéből ismert, bár újabban az indexen is publikál, ami nem éppen marginalis fórum. Puzsér egyébként nem csak politikával, hanem showműsorokkal, celebekkel is foglalkozik, ahogy sokan mások is. Jogukban áll, nem kell semmiféle meregfogat kihúzni. A vélemény szabad, legalábbis egyelőre még az, nagy baj lenne, ha nem lenne az.

Bandibacsi34 2022.04.04. 15:03:19

A Puzser hasznos, mint jelenseg, de politikailag egy nulla. Ez nem volna baj, ha nem akarna a béka ökör lenni(felfújni magát). Ő a showman, a FAM, az Oszi meg a többiek az ész. Ez igy jo

antisocialnetwork 2022.04.04. 15:32:22

@Cpt. Flint: Igazat szóltál.Pont eme gondolatok merültek fel bennem is.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2022.04.04. 16:23:29

"Néha valóságos megpróbáltatás végigolvasni egy ilyen írást, ahogy megfeszülve próbál valami egyedit mondani."
No, ez a fenti írásra is tökéletesen igaz. Ha a Puzsér-szindrómát akarom megtapasztalni, akkor sokkal szórakoztatóbb az eredeti. :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2022.04.04. 17:07:14

@Le a spammerekkel: Puzsér ennél sokkal olvasmányosabban ír. Őt könnyű és élvezetes olvsani. :)

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.04.04. 17:10:35

@Frady Endre: ízlés dóga. Engem a hányinger kerülget az írásaitól. Valójában csak véletlenül szoktam beleolvasni, amikor nem veszem észre, hogy ki a szerző.

parttalan 2022.04.04. 18:38:50

Puzsér feladta különutasságát, mikor tegnap a moslék listájára való szavazásra buzdított.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.04.04. 21:04:23

@parttalan: ez a komment arról árulkodik, hogy még a neved is hazugság, náci takony.

Nem vagyok előítéletes, csak intuitív!

Élménybeszámolók, film és könyvkritikák, túraleírások; társadalmi, gazdasági, történeti és kulturális tematikájú cikkek, s egyéb randomságok gyűjtőhelye. Szókimondó, bevállalós, szertelen. Polkorrektséggel nem vádolható.

Friss topikok

Címkék

alkotói válság (1) állam (1) animáció (1) bál (1) bálterem (1) bécsikeringő (1) biblia (1) bíboros (1) boszorkány (1) búcsúcédula (1) bűnös élvezet (2) dinaszia (1) drágulás (1) drag queen (1) egyenlőség (1) egyházak (1) elavult (1) ellenállás (1) építészet (1) építkezés (1) építmény (1) épület (1) érzékenyítés (1) étel (1) Európa (1) európa (1) fantasy (1) felolvasás (1) feminista (1) feminizmus (3) férfi (1) feszültség (1) film (4) forraltbor (1) Game of Thrones (1) gazdaság (4) giccs (2) globalizáció (2) gyerek (1) habcsók (2) háború (1) hagyomány (4) hajlakk (1) Halloween (1) Halottak Napja (1) harc (1) harry potter (1) herceg (1) hercegnő (1) hiedelem (1) House of the dragon (1) identitás (1) identitásharc (1) ideológia (3) individualizmus (1) információ (1) internet (1) invázió (1) ital (1) jelmez (1) kegy (1) kelet (1) kereszténység (1) keringő (1) kiállítás (1) kiégés (1) kiközösítés (1) király (1) királynő (1) kollektivizmus (1) könyv (2) könyvtár (1) kormány (1) közélet (3) kritika (1) Kultúra (6) kultúrharc (2) lakhatási válság (1) lakópark (1) lakótelep (1) lélek (2) lmbtq (3) LMBTQA+ (2) magas (1) magas lány (1) magas lány gondok (1) magas nő (1) magazin (1) Magyar (2) Magyarország (1) média (1) médiatér (1) médiatudomány (1) megemlékezés (1) megújhodás (2) meztelenség (1) Mindenszentek (1) monarchia (1) mozgalom (1) munka (1) művészet (1) múzeum (1) nacionalizmus (1) nemiség (1) nemzet (1) nemzetállam (1) nemzeti ünnep (1) néplélek (1) népszokás (1) nihilizmus (1) (1) nyugat (1) ország (1) panel (1) pap (1) pápa (1) pénz (2) píszí (1) playboy (1) pók (1) politika (3) polkorrekt (1) progresszív (1) protokoll (1) próza (1) psziché (1) Puzsér-szindróma (1) Puzsér Róbert (1) Rajzfilm (1) rasszizmus (1) reformáció (1) rituálé (1) royal watcher (1) ruha (1) sárkány (1) Sárkányok Háza (1) sorozat (1) sportcsarnok (1) szakrális (1) szalag (1) szalagavató (1) szex (1) szexuális forradalom (1) szociális (1) tabu (1) tall girl (1) tall girl problems (1) tánc (1) tárlat (1) társadalom (10) társasház (1) töklámpás (1) Toldi (1) tornacsarnok (1) történelem (8) tradíció (4) transz (3) transznemű (1) transzvesztita (1) Trónok Harca (1) tudás (1) tűzijáték (1) ugar (1) Újjászületők (1) újság (1) újságíró (1) ukrajna (2) ünnep (1) uralkodó (1) vallás (1) vers (1) woke (1) zsúrnalisztika (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása