Az individualizmus határai
Transzmozgalmak vs. Feminizmus

 

Időről időre a feminizmus kapcsán felmerül médiaszerte, hogy a transzneműek érdekvédelmi egyleteinek céljai nem ütköznek-e a feminizmus eddig elért eredményeivel? Nőknek fenntartott, elméleti és fizikai tereket elárasztó hímek hordái sejlenek fel ilyenkor a szüffrazsettek emlékét féltők elméjében. Roppant hálás e téma, minthogy kiváló alkalmat szolgáltat a progresszívként aposztrofált politikai oldal negédes idilljéről kialakult ábrándon keletkező repedések feltárására. E törésvonal mindinkább mélyül, miközben oly sok esethez hasonlóan párbeszéd híján elkerülhető lenne a társadalmi feszültség ilyetén növekedése. A kérdés tehát adott: valóban a transz-mozgalmak hozzák el a feminizmus alkonyát?

„A háború béke. A szabadság szolgaság. A tudatlanság az erő. A pénisszel rendelkező egyén pedig, aki megerőszakolt téged, egy nő”- ezzel a Twitter-bejegyzésével szította fel J.K. Rowling újfent a transz és progresszív közösségek indulatait. Történt ugyanis, hogy a skót rendőrség nyilatkozata szerint a pénisszel rendelkező szexuális erőszaktevőket is nőként veszik nyilvántartásba, amennyiben női identitással rendelkeznek, valamint az orvosi vizsgálatokat is meg fogják szüntetni, kvázi „bemondásra” ismernek el mindenkit más neműként. Az igen széles követőtáborral rendelkező szerzőnő ki is nyilvánította véleményét, a nyilvánosság meg darabokra szedte, s mostanra ott tartunk, hogy az általa kitalált kvidics „mugli” változatát készülnek átnevezni, hogy véletlenül se hozzák összefüggésbe megalkotójával.

9115248a52bd055fdd8b7fdc1e6d03f2.png

Nem volt előzmény nélküli ilyesféle megnyilvánulása, hisz előző év júniusában meg a „menstruáló emberek” neomarxista terminus létjogosultságát vonta kétségbe egy szellemes szójátékkel. Alapvetően ezzel nem is lett volna semmi gond, - elvégre tényleg fölöslegese szépelgő kifejezés, ráadásul kategorikusan hamis - ha utána nem kontrázott volna rá az őt ért kritikákra valóban sértő bejegyzésekkel, melyben a biológiai nem fontosságát igyekezett hangsúlyozni, kidomborítva, hogy amennyiben az nem valós, nem létezhet azonos nemű vonzalom se, megtagadásával pedig „eltöröljük a nők világszerte megélt valóságát”.(Kérdem én: hol vannak a férfiak?)

Egy lelkes eminens magabiztosságával kezdhetném kántálni az ilyenkor szokásos mantrát, hogy „rugaszkodjunk el a nemiség definíciójának kizárólagosan biológiára való szűkítésétől”, de eme elcsépelt szalmabábérv nem állhatja az idő próbáját, ráadásul tagadja a biológiai nem fontosságát. Máskülönben miért vállalkoznának transszexuálisok drága s bonyolult műtétekre, hogy biológiai nemüket nemi identitásukhoz igazítsák?

A transszexualitás egy borzalmas állapot, a testdiszmorfia legextrémebb megnyilvánulása, olyasmi élmény, mintha egy idegen testbe lenne kényszerítve az ember. Egyedüli megoldás rá a nemi-átalakítás (tranzíció). Érdekeiket érvényesíteni fontos dolog, melyre számos szervezet alakult.

Csakhogy a transznemű ernyőfogalom mára túlságosan tágra tárta bordázatát, olyan eseteket is lefedve, melyek képviselőinek igényei csak részlegesen fedik az transszexuálisokét. A tudomány fejlődésével szinkronban változnak a definíciók, a gender- szótár bővülése meg óhatatlanul szélesíti egy-egy fogalom jelentéstartományát, ám ha túl szélesre nyílik, értelmét vesztve roskad magába. (Így a feministák által emlegetett transz-mozgalom máris queer-mozgalommá változik.)

Utóbbi még nem is jelentene akkora bajt, ha az érintettek reprezentációja nem látná kárát. Mivel a szexualitáshoz, nemiséghez köthető szabadságjogok tipikusan individuális jogok – szemben például a kollektív nyelvi jogokkal – az individualista nyugati társadalmakban, ahol a nacionalizmus alapját is a személy jóléte, szabadsága jelenti, könnyen túlbecsülhetik az egyes személyek igényeit. Ennek megnyilvánulása a bűnelkövetők nemi regisztrációjának liberalizációja.

S ahogy egy etnikai kisebbség tagjának személyi joga anyanyelvének használata, úgy egy nemi kisebbség teljes csoportjának kollektív joga optimális érdekképviseletük. Egyik nem működik a másik nélkül.

Az „éljen mindenki úgy, ahogy boldog s jól esik neki” jelmondat mára csak egy kifogássá degradálódott, mellyel az egyén bármiféle felelősségvállalást elhárít magától.

Egy magánembernek talán el is lehet ezt nézni – bár ezen attitűd mikroszinten is rombolja a közösségeket -, egy adott közösséget képviseletére elszegődött személy esetében megengedhetetlen. Az empirikus tudás mégis sokuk esetében ezt a hozzáállást mutatja.

Ahogy a diskurzust felváltja az újbeszél és duplagondol, mindinkább elveszik az érintettek hangja, beskatulyázva őket olyan sémákba, mely egyébiránt nem őket jellemzi. Ha olyasvalaki egy csoport szószólója, akinek már maga az odatartozása is minimum véleményes, vajon kinek a nevében szólal fel? A közösség, vagy saját maga nevében?A polkorrektség és safe-spacek történelem utáni világában egyáltalán kimondható róla, hogy nem tartozik az adott kollektívához? Aligha.

Amikor a „Harry Potter” kötetek szerzője a transzszexuálisok létezését a biológiai nem tagadásának, így a nőiség megkérdőjelezőjének tekinti, vagy a „Partizánon” Balogh Zsófia a transz nőket ki akarja rekeszteni az öltözőkből, valójában csak tájékozatlanságágukról tesznek tanúbizonyságot. Annak meg egyszerű kihúzni a méregfogát: edukációval és párbeszéddel.

Nem a transz mozgalom fogja elhozni a feministák eredményeinek lerombolását. Hanem a szélsőséges individualizmus.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemvagyokeloiteletescsakintuitiv.blog.hu/api/trackback/id/tr6516792960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.27. 12:58:51

Semmi gond, hogy veszekednek a feminik és a transzok.

A kisember ilyenkor abban reménykedik, hosszú és kimerítő lesz a harcuk.

Amint pedig vége a harcuknak, mindkét felet bezárjuk a megfelelő rácsos intézménybe.

jotund 2021.12.27. 13:05:44

A cikk hülyeség.

1) A feminizmusnak helye van addig, amíg a nők el vannak nyomva. Az, hogy a családon beklűli erőszak áldozatai többnyire nők, az, hogy a nők még mindig kevesebbet keresnek, még ugyanabban az állásban és pozícióban is, az elnyomás.

2) Az invidualizmus határa ott van, amikor másoknak nagyobb kárt okoz.

"A szabadság annyit jelent, hogy mindent szabad, ami másnak nem árt. Az egyes ember természetes jogainak gyakorlása tehát más korlátokba nem ütközhetik, mint azokba, amelyek a társadalom többi tagjai számára ugyanezen jogok élvezetét biztosítják; s e korlátokat a törvény határozhatja meg."

Emberi és polgári jogok nyilatkozata

Na, most a feminizmusra és a tarnszneműekre vonatkozóan ezt azt jelenti, hogy hülye homofób, férfisoviniszta faszok szívfájdalma nem akkora kár, ami mások korlátozását megalaőpozza. Sem a feminizmus, sem a transznemű aktivisták nem okoznak valóban kárt senkiben.

Az összes képzelt kár idióta homofób és férfisoviniszta beteg emberek képzelgései.

Itt van például mindjárt az autista birca jó példának.

A cikk egyébként azért hülyeség, mert ilyen konkrétumok, és egyszerű elvek helyett faszoms e tudja, miről szól, amivel csak eme férfisovioniszta és homofób betegeket ugráltatja. Másra nem jó.

jotund 2021.12.27. 13:10:36

A cikk utolsó mondata is oltári baromság, de egyébként az egész cikk is az. Totálisan logikátlan zagyvaság. Érthetetlen, hogy egyes bekezdéseinek mi köze egymáshoz. Érthetetlen a "gondolatmenete".

Nem tudom, mi a faszomnak gondolják a világ leghülyébbjei rendszeresen, hogy blogolniuk kell, és megmondóüembernek kell lenniük.

Bloggerkém? Ugyan mi a faszomat akartál mondani ezzel a posttal? Én, mint nem homofób, nem férfisoviniszta, Ph.D.-s ember nem értem. Totál zagyvaság.

A hülye index meg kiteszi, hogy a biorca féle elmebetegek legelésszenek rajta.

6.Lenin 2021.12.27. 15:48:17

@jotund:

"A szabadság annyit jelent, hogy mindent szabad, ami másnak nem árt."

"Nem tudom, mi a faszomnak gondolják a világ leghülyébbjei rendszeresen, hogy blogolniuk kell, és megmondóüembernek kell lenniük."

Nyilván elfelejtettek téged megkérdezni, hogy kinek mit szabad.

A helyedben ezek után nem dicsekednék semmiféle jelzővel, titulussal .

Mellesleg ezek az elképzelt problémái az emberiségnek éppen úgy eltűnnek majd a semmibe, mint a többi. Majd lesznek helyettük más faszságok, amit a magukat agyonképzettnek képzelők kitalálnak.

antisocialnetwork 2021.12.27. 16:03:09

Tipikus bölcsész poszt. Mívesen megválogatott szavakkal elmondott értelmetlenség. Kedves szerző, várd meg a nyarat, menj le a Duna-partra és igyál meg egy rozé fröccsöt. Neked jobb lesz.

jotund 2021.12.27. 18:24:25

@6.Lenin: @6.Lenin: @6.Lenin:

1) Amilyen kis húgyagyú vagy, nem sikerült kifejtened, hogy egyáltalán mit akartál mondani. Betettél két idézetet. És? MI a faszomat akartál mondani?

Felteszem azt, hogy ha azt mondom, hogy a zavaros idióta blogger ne legyen megmondóember, ha ilyen zavaros postokat ír, akkor én se legyek megmondóember, mert... Miért is? Nem jön össze a logika, te kis húgyagyú paraszt!

2)

Ami meg az olyan homofób, férfisoviniszta barmokat illeti, mint te, az megint egy külön kategória, és nem említhető egy lapon még a zavaros bloggerrel sem. Én nem tiltottam be a bloggernek a blogolást. Én csak megemlítettem, hogy micsoda hülyeség ilyen hülyének lenni, és blogolni. Ez közel sincs egy lapon a ti gyűlöletkeltésetekkel, ami emberek életét ténylegesen befolyásolja.

Mert ugye Magyarországon a rendszerváltás óta véleményt betiltani csak a geci Orbánotok tiltott be. 2 facebookozót vitt be a rendőrség a véleménye miatt. A homofób törvényben pedig bizonyos véleményeket betiltott.

Úgyhogy kussolsz, nácigeci, nem azért, mert betiltom, hanem azért, mert csak lejáratod magad. A magad érdekében kéne kussolnod, te kis húgyagyú, csak olyan kis genetikai selejt vagy, hogy fel se fogod.

jotund 2021.12.27. 18:26:47

@kenyércsücsök: ennek hiába mondod, ennek az dícséret, hogy egy náci, elmebeteg, homofób barom. ez egy autista, bevallotta. Dicsekszik vele, hogy elmebeteg.

www.facebook.com/maxval

6.Lenin 2021.12.27. 18:52:43

@jotund:

Matyikám, elárultad magad.

A két idézet tőled van. Az egyikkel agyonvágtad a másikat.
És igen miből gondolod, hogy csak neked szabad a blogokon hülyeségeket írnod?

A poszt témája meg múlandó, kár vele foglalkozni. Mesterséges hisztéria keltés.

Matyikám máskor jobban figyelj milyen szavakat használsz, rögtön elárulod magad.
Miért nem fordulsz már szakemberhez?

elismert felhasználó 2021.12.27. 19:11:42

@6.Lenin:

esz a matyi egy pszichopata elmebeteg. a vincent blogon remek storikat lehett olvazsni errűl a bolondrúl. asz sem véletlen, hoty a jótündi nevet válaztodta, mer mélyen bevésődőtt nekije az, mikó tátott szájal rohant a vincnet faszerdőjébe a kis buzija.
mekhát lelépett a nője is, mer rágyűtt, hoty matyi buszi....

6.Lenin 2021.12.27. 19:20:55

@elismert felhasználó:

A stílusa, szóhasználata alapján nem nehéz felismerni. Évek óta ismerem ( a szövegeit)
A tiéd is ismerősnek tűnik.

jotund 2021.12.28. 10:57:24

@6.Lenin: 1) Amilyen kis húgyagyú vagy, nem sikerült kifejtened, hogy egyáltalán mit akartál mondani. Betettél két idézetet. És? MI a faszomat akartál mondani?

Felteszem azt, hogy ha azt mondom, hogy a zavaros idióta blogger ne legyen megmondóember, ha ilyen zavaros postokat ír, akkor én se legyek megmondóember, mert... Miért is? Nem jön össze a logika, te kis húgyagyú paraszt!

2)

Ami meg az olyan homofób, férfisoviniszta barmokat illeti, mint te, az megint egy külön kategória, és nem említhető egy lapon még a zavaros bloggerrel sem. Én nem tiltottam be a bloggernek a blogolást. Én csak megemlítettem, hogy micsoda hülyeség ilyen hülyének lenni, és blogolni. Ez közel sincs egy lapon a ti gyűlöletkeltésetekkel, ami emberek életét ténylegesen befolyásolja.

Mert ugye Magyarországon a rendszerváltás óta véleményt betiltani csak a geci Orbánotok tiltott be. 2 facebookozót vitt be a rendőrség a véleménye miatt. A homofób törvényben pedig bizonyos véleményeket betiltott.

Úgyhogy kussolsz, nácigeci, nem azért, mert betiltom, hanem azért, mert csak lejáratod magad. A magad érdekében kéne kussolnod, te kis húgyagyú, csak olyan kis genetikai selejt vagy, hogy fel se fogod.

jotund 2021.12.28. 11:05:08

@elismert felhasználó: 1) a buzi te vagy
2) elmebeteg is te vagy, elég ránézni a helyesírásodra.
3) Elek Gábor olyan hülyeségeket írt, hogy nem lesz napi száz halott.
4) Amikro én bekommenteltem, hogy hülyeség ilyet jósolni, mert csak megszívhatja, akkor letiltott.
5) Ez önmagáéban geciség, de ráadásul még meg is szívta, mert úgy cáfolódott a jóslata, mint ahogy szúnyog megy neki a szélvédőnek.
6) Elek Gábort elűztem a blogról, azóta is legfeljebb kommentelhetetleb postokat tesz néha ki.
7) Elek Gábor akkor zakkant össze, amikor nem bírta felfogni azzal az ostoba agyával, hogy hogy lehet, hogy valaki látszólag pontosan az ő nevén kommentel. Kb. 100-es IQ kellett volna hozzá, hogy kitalálja. Ennyi nincs neki.

Ezek a tények, te kis buzi majom!

6.Lenin 2021.12.28. 11:06:18

@jotund:

1) tőled idéztem, mert nem értetted. Látom, még mindig nem érted, hogy az egyikkel agyonvágtad a másikat.

Brendel Mátyás, te felőlem azt írsz amit akarsz, téged minősít. amit én, az engem. Mi a faszért izgatod magad ezért?

Menjél inkább már végre szakemberhez, hátha van még remény számodra egy normális élethez.

Az enyémet megoldom, ne izgulj.

elismert felhasználó 2021.12.28. 11:58:39

@jotund:

te kis hazudózs fasz...:)

a vincent mozst izs műkszik és lehet kommentolni rája, csak te nemtudol, mert kibaszarintanag a pitcsába egybül. hijába van szkripted vaty nincs szkribted.

"kommentelhetetleb"

esz mija fasz te kizs buszi? csak nem pont ojan, mint asz én hejesírásom?
te apád szégyene. hol a család, hol asz unoka te buszi? mér haty ott még a legrandáb nő izs te buszi? miér kel indiaji faszt nyomnod a végbeledbe?

te zagkantál bele a blogponthús prolyektedbe, te pszichopata....:)

eleg gábor ikúja magasab minta tiedé, eszt te izs tudod, csag asz bántcsa a pici buszi lelked, hoty ő többre vitte, többet idézett és sokal ismörtebb mint te.
oszt ebbe is belezakantál.

mennyél oszt csináljatog az idiota, buszi társaiddal ety ojan önvezető szoftwert, ami kivezet titeket a sötétségbűl, mek egymás valagábúl. nem ojat mint a multkori, ami nemtutta eldönteni, hoty a szakadékba gázoljon, vaty a gyalogosba zuhanjon...

te pancser buszi selejt.....

:))))))))))

Nem vagyok előítéletes, csak intuitív!

Élménybeszámolók, film és könyvkritikák, túraleírások; társadalmi, gazdasági, történeti és kulturális tematikájú cikkek, s egyéb randomságok gyűjtőhelye. Szókimondó, bevállalós, szertelen. Polkorrektséggel nem vádolható.

Friss topikok

Címkék

alkotói válság (1) állam (1) animáció (1) bál (1) bálterem (1) bécsikeringő (1) biblia (1) bíboros (1) boszorkány (1) búcsúcédula (1) bűnös élvezet (2) dinaszia (1) drágulás (1) drag queen (1) egyenlőség (1) egyházak (1) elavult (1) ellenállás (1) építészet (1) építkezés (1) építmény (1) épület (1) érzékenyítés (1) étel (1) Európa (1) európa (1) fantasy (1) felolvasás (1) feminista (1) feminizmus (3) férfi (1) feszültség (1) film (4) forraltbor (1) Game of Thrones (1) gazdaság (4) giccs (2) globalizáció (2) gyerek (1) habcsók (2) háború (1) hagyomány (4) hajlakk (1) Halloween (1) Halottak Napja (1) harc (1) harry potter (1) herceg (1) hercegnő (1) hiedelem (1) House of the dragon (1) identitás (1) identitásharc (1) ideológia (3) individualizmus (1) információ (1) internet (1) invázió (1) ital (1) jelmez (1) kegy (1) kelet (1) kereszténység (1) keringő (1) kiállítás (1) kiégés (1) kiközösítés (1) király (1) királynő (1) kollektivizmus (1) könyv (2) könyvtár (1) kormány (1) közélet (3) kritika (1) Kultúra (6) kultúrharc (2) lakhatási válság (1) lakópark (1) lakótelep (1) lélek (2) lmbtq (3) LMBTQA+ (2) magas (1) magas lány (1) magas lány gondok (1) magas nő (1) magazin (1) Magyar (2) Magyarország (1) média (1) médiatér (1) médiatudomány (1) megemlékezés (1) megújhodás (2) meztelenség (1) Mindenszentek (1) monarchia (1) mozgalom (1) munka (1) művészet (1) múzeum (1) nacionalizmus (1) nemiség (1) nemzet (1) nemzetállam (1) nemzeti ünnep (1) néplélek (1) népszokás (1) nihilizmus (1) (1) nyugat (1) ország (1) panel (1) pap (1) pápa (1) pénz (2) píszí (1) playboy (1) pók (1) politika (3) polkorrekt (1) progresszív (1) protokoll (1) próza (1) psziché (1) Puzsér-szindróma (1) Puzsér Róbert (1) Rajzfilm (1) rasszizmus (1) reformáció (1) rituálé (1) royal watcher (1) ruha (1) sárkány (1) Sárkányok Háza (1) sorozat (1) sportcsarnok (1) szakrális (1) szalag (1) szalagavató (1) szex (1) szexuális forradalom (1) szociális (1) tabu (1) tall girl (1) tall girl problems (1) tánc (1) tárlat (1) társadalom (10) társasház (1) töklámpás (1) Toldi (1) tornacsarnok (1) történelem (8) tradíció (4) transz (3) transznemű (1) transzvesztita (1) Trónok Harca (1) tudás (1) tűzijáték (1) ugar (1) Újjászületők (1) újság (1) újságíró (1) ukrajna (2) ünnep (1) uralkodó (1) vallás (1) vers (1) woke (1) zsúrnalisztika (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása